DRŽAVA NASTAVLJA DA PLAĆA ODŠTETE ZBOG NEDJELOTVORNIH ISTRAGA POLICIJSKE TORTURE

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – nosioci javnih funkcija da suzbijaju predrasude i promovišu mir
27/01/2024
VLADA POKAZALA DA NE POŠTUJE USTAVNI SUD HITNIM IZBOROM NOVE ZASTUPNICE DRŽAVE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA
02/02/2024

DRŽAVA NASTAVLJA DA PLAĆA ODŠTETE ZBOG NEDJELOTVORNIH ISTRAGA POLICIJSKE TORTURE

Viši sud u Podgorici je utvrdio konačne iznose naknade štete od 7000 eura za Braslava Borozana iz Podgorice i 7500 eura za Marka Rakočevića iz Kolašina zbog nedjelotvornih istraga policijske torture u slučajevima iz 2015. godine u kojima su obojica oštećeni.

Borozan je prijavio da su ga 9. 10. 2015. godine u prostorijama CB Podgorica pretukli policijski službenici i svoje tvrdnje potkrijepio nalazom vještaka sudsko-medicinske struke. Ni napadači ni nalogodavci tog policijskog zlostavljanja nijesu identifikovani, a krivično gonjenje je u međuvremenu zastarjelo. Nadležni tužilac bio je Vukas Radonjić.

Rakočević je jedan od trojice Kolašinaca koje su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) pretukli 24. 10. 2015. oko 22:30h, na raskrsnici ulica Marka Miljanova i Miljana Vukova u Podgorici, posle protesta političke koalicije Demokratski front. Napadači ni u ovom slučaju nijesu identifikovani. Nadležna državna tužiteljka bila je Danka Ivanović Đerić, a nakon njenog napredovanja u Više državno tužilaštvo, za predmet su bili nadležni državni tužioci Slađana Španjević Volkov i Vukas Radonjić. Predmetom je od 2. novembra 2023, zadužen državni tužilac Haris Šabotić.

Ustavni sud je 2018. godine utvrdio da je Borozanu zbog nedjelotvorne istrage od strane ODT u Podgorici prekršeno pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti (čl. 28 Ustava Crne Gore i čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima). Prvobitno mu je Osnovni sud u Podgorici dosudio 5000€ na ime naknade štete (P.br. 2884/22), ali je Viši sud u Podgorici (Gž.br. 3901/23) taj iznos povećao na 7000€, uzevši u obzir da su, zbog nedjelotvorne istrage, policijski službenici odgovorni za nezakonito postupanje prema njemu ostali trajno nekažnjeni, dok je on blagovremeno procesuiran i kažnjen i prekršajno i krivično za nezakonito postupanje prema njima.

Sud je istakao da se time kod Borozana opravdano stvorio “strah i osjećaj nesigurnosti” i “gubitak povjerenja u organe javne vlasti”, jer je država “neefikasnim postupanjem organa javne vlasti policijske službenike stavila u povlašćeni položaj u odnosu na tužioca kao građanina”, iako je “njihova ustavna i zakonska obaveza da štite prava i slobode građana”.

Rakočeviću je Osnovni sud u Podgorici (P.br. 2610/22) zbog kršenja istih prava nedjelotvornom istragom dosudio 8000€, dok je Viši sud u Podgorici (Gž.br. 3979/23) ovaj iznos smanjio na 7500€ pozivajući se na to da je Evropski sud za ljudska prava u predmetu Baranin i Vukčević protiv Crne Gore, podnosiocima predstavke dosudio toliki iznos zbog iste povrede prava. Baranin i Vukčević su zlostavljani nekoliko minuta prije Rakočevića u Zlatarskoj ulici, kojom je prethodno prošla “kaznena ekspedicija” SAJ-a. Ni u njihovom slučaju niko do danas nije identifikovan ni kažnjen. Do danas nema nikakvih informacija o napretku istrage u oba slučaja.

Braslava Borozana i Marka Rakočevića je zastupao advokat Dalibor Tomović u okviru programa podrške žrtvama torture Akcije za ljudska prava, koji finansira Dobrovoljni fond Ujedinjenih nacija za žrtve torture (UN Voluntary Fund for Victims of Torture).