4/10/2017 POVODOM DJELOVANJA ODT U ISTRAZI TORTURE

22/9/2017 KOME SE ŽALITI NA (NE)RAD SUDIJA, SUDA, DRŽAVNIH TUŽILACA, ADVOKATA, NOTARA, JAVNIH IZVRŠITELJA, SUDSKIH VJEŠTAKA I POSREDNIKA?
22/09/2017
10/10/2017 SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA – RTCG PRIKAZUJE FILM ”VAN IZOLACIJE”
10/10/2017

4/10/2017 POVODOM DJELOVANJA ODT U ISTRAZI TORTURE

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) načelno pozdravlja nove aktivnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi policijskog zlostavljanja građana Branimira Vukčevića i Momčila Baranina u Zlatarskoj ulici, i torture nad Miloradom Martinovićem u ulici Jovana Tomaševića, posle odluka Ustavnog suda (US) da u tim slučajevima nije sprovedena djelotvorna istraga i da je i tako prekršena zabrana mučenja.

Međutim, očekujemo da Vrhovni državni tužilac (VDT) obezbijedi da se u ovim slučajevima sprovede istraga u skladu s evropskim standardima, kako je Ustavni sud to od njega i zahtijevao u odluci u slučaju Vukčević. Ovo posebno imajući u vidu da nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) smatra da su u istrazi policijske torture u Zlatarskoj ulici već preduzeli ”sve zakonom dozvoljene mehanizime” pa su i predložili Ustavnom sudu da se ustavne žalbe HRA odbiju kao neosnovane. Imajući u vidu prethodni neuspjeh ODT, kao i stav da za taj neuspjeh nisu odgovorni, ne bi nas iznenadilo da aktivnosti koje sada preduzimaju isti ti ljudi nisu dio ozbiljnog plana, već samo formalni odgovor na naredbe Ustavnog suda.

Prvi rezultati se od ODT očekuju krajem oktobra, kada ističe tromjesečni rok za izvršavanje odluke Ustavnog suda u predmetu Vukčević – Zlatarska ulica. Odluka u slučaju Milorada Martinovića, koja je donijeta 25. jula ove godine, još uvijek nije objavljena u Službenom listu. Rokovi za izvršavanje odluka Ustavnog suda počinju da teku od objavljivanja, pa očekujemo i da odluka u slučaju Martinović ubrzo bude objavljena.

Istrage ovih slučajeva policijske torture su bile dobra prilika za državno tužilaštvo da pokaže da nije ”ista ruka” s izvršnom vlasti i da je spremno da procesuira sve koji su odgovorni za krivična djela, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze. Međutim, iako je državno tužilaštvo, posle znatnog i dugotrajnog pritiska javnosti, optužilo dvojicu navodnih izvršilaca torture nad Martinovićem, koji su se sami prijavili, i komandanta SAJ za prikrivanje drugih izvršilaca, za slučajeve policijske torture na podgoričkim ulicama 14. i 24. oktobra 2015. su očigledno odgovorni mnogi drugi.

Vrh Uprave policije je u ovim slučajevima podjednako odgovoran za nesprovođenje ozbiljne istrage, kao i ODT, jer nije obezbijedio identifikaciju odgovornih policajaca, iako su oni komunicirali poslovnim sistemom veze i postupali u organizovanim akcijama, a ne samostalno. Uprava policije je Ustavni sud uvjeravala, kako je navedeno u odluci u slučaju Vukčević, da ”servis za snimanje ostvarenih komunikacija u TETRA sistemu MUP-a nije u funkciji i da Odjeljenje za telekomunikacione i elektronske tehnologije ne raspolaže sa snimcima ostvarenih komunikacija u tom sistemu”. Ova činjenica sama po sebi zahtijeva posebnu istragu i utvrđivanje odgovornosti za takvo stanje, ako je bilo takvo, pa očekujemo da bude obuhvaćena novom istragom. I Uprava policije i ODT u izjavama Ustavnom sudu su saopštili da izvršioci torture nisu mogli da budu identifikovani jer su bili maskirani, a Uprava policije i da snimanje komunikacionog TETRA sistema nije bilo u funkciji.

Prikrivanje batinaša i kršitelja ljudskih prava, koji i dalje rade u Upravi policije, neprimjereno je državnim organima u demokratskom društvu, pa bi VDT, da bi povratio povjerenje u tu instituciju, trebalo da obezbijedi ne samo da se procesuiraju neposredni izvršioci torture, već i svi oni, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze u Upravi policije, koji su do danas doprinijeli nesprovođenju istrage u ovim slučajevima i tako ometali pravdu.

PODSJETNIK: posle brojnih apela i pisama VDT-u o potrebi sprovođenja djelotvorne istrage policijske torture na podgoričkim ulicama posle okončanja političkih protesta 24. oktobra 2015. godine, HRA je Ustavnom sudu podnijela tri ustavne žalbe za Branimira Vukčevića i Momčila Baranina, koji su bili žrtve policijske torture u Zlatarskoj ulici, i Milorada Martinovića, koga je bar 30 policajaca teško pretuklo u ulici Jovana Tomaševića. U junu 2017. godine, Ustavni sud je utvrdio da državno tužilaštvo nije obezbijedilo djelotvornu istragu u skladu s evropskim standardima u sva tri slučaja i naložilo tužilaštvu, u slučaju Zlatarske ulice, da preduzme ”druge odgovarajuće mjere i radnje, radi sprovođenja temeljnje, brze i nezavisne istrage, koja treba da osigura identifikovanje i krivično gonjenje policijskih službenika Uprave policije Crne Gore – Specijalne antiterorističke jedinice, za koje se osnovano sumnja da su, na štetu podnosioca, izvršili krivično djelo zlostavljanje (…).”

Objavljene odluke US u slučajevima Vukčevića i Baranina dostupne su ovdje.