HRA traži od novog ministra unutrašnjih poslova nultu toleranciju na torturu

OSVRT NA IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O CRNOJ GORI ZA 2023. GODINU – TEMA: PRAVOSUĐE
09/11/2023
OSUDA VRIJEĐANJA G-ĐE VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ OD RATNOG ZLOČINCA ŠEŠELJA
14/11/2023

HRA traži od novog ministra unutrašnjih poslova nultu toleranciju na torturu

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) podržava preporuku Evropske komisije (EK) Crnoj Gori da mora pojačati napore za sprovođenje djelotvornih istraga policijske torture i nezakonite upotrebe sredstava prinude. Isto su od Crne Gore već zahtjevali UN-ov Komitet protiv torture (CAT) 2022. i Evropski komitet za sprečavanje torture (CPT) 2023. godine, ali bez vidljivih rezultata.

Ipak, žalimo zbog propusta EK da kritikuje promociju nekažnjivosti torture od strane bivšeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i tako preventivno djeluje na novog ministra Danila Šaranovića da i on ne prkosi evropskim standardima.

U izvještaju EK se pogrešno – afirmativno – navodi da je bivši ministar unutrašnjih poslova “suspendovao četiri policijska inspektora optužena za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem nakon što su u medije procurili dokazi o policijskoj torturi”, umjesto da je kritikovano to što je nezakonito i protivno evropskim standardima 9 mjeseci odbijao da suspenduje službenike optužene za torturu istovremeno ubjeđujući javnost u njihovu nevinost.

Očekujemo od novog ministra Šaranovića da bude stručniji od Adžića, da se odmah obavijesti o svim dosadašnjim preporukama međunarodnih i domaćih organizacija za zaštitu ljudskih prava i uradi ono što se od Crne Gore već decenijama očekuje – obezbijedi nultu toleranciju na zlostavljanje pogotovo među inspektorima kriminalističke policije (CPT o CG, 2017).

Novi ministar unutrašnjih poslova, za razliku od dosadašnjih, mora pokazati da razumije da vladavina prava podrazumijeva apsolutnu zabranu torture. On mora zaustaviti prije svega iznuđivanje iskaza teškim nasiljem tako što će se založiti da se sankcionišu svi u Upravi policije koji su u tome učestvovali, tako što su torturu naređivali, primjenjivali i zataškavali. Na taj način će podržati sve one policajce koji policijski posao vrše zakonito, u opštem interesu.

I novi Vrhovni državni tužilac mora biti osoba koja će dati uputstvo državnim tužiocima da se ne zaustavljaju na izviđanju i procesuiranju samo neposrednih izvršilaca torture, već i njima nadređenih šefova, u slučajevima u kojima je očigledna matrica koja se ponavlja (CPT, 2017), da se iskazi iznuđuju istim metodama udaranja, elektro-šokovima, gušenjem plastičnim kesama, u što su svi mogli da se uvjere gledajući fotografije policijske torture, koje su objavljene u martu 2023. godine, zahvaljujući dekodiranju SKY aplikacije. Samo takav, odlučan i nepristrasan pristup može osigurati s jedne strane, povjerenje u sposobnost institucija da obezbijede vladavinu prava, a sa druge odgovornost državnih službenika za počinjene zločine i sprečavanje njihovog ponavljanja u budućnosti.

HRA je blagovremeno obavijestila i Delegaciju EU o 23 slučaja iznuđivanja iskaza iz perioda 2020-2021. Optužnice su do danas podignute samo u 2 slučaja i to samo protiv neposrednih izvršilaca. Svi ostali predmeti su još uvijek u predistražnoj fazi (više od 3 godine!!) što pokazuje da ne postoji spremnost ili kapacitet državnih tužilaca da sprovedu djelotvorne istrage. Takođe, uprkos ponavljanja istog obrasca zlostavljanja u svim ovim slučajevima, niko od nadređenih službenika koji su rukovodili policijskim akcijama protiv oštećenih, još uvijek nije ni blizu da odgovara, iako je CPT zahtijevao od Crne Gore da tu odgovornost obezbijedi još 2017 godine.

Tolerancija nekažnjivosti torture obeshrabruje žrtve, a ohrabruje počinioce ovih zločina, kako one koji su to činili u prošlosti, tako i one koji bi to mogli činiti u budućnosti. To stvara ozbiljne posljedice po pravdu, vladavinu prava i povjerenje građana u državne institucije.