24/10/2016 GODINU DANA POSLE POLICIJSKE TORTURE NA ULICAMA PODGORICE

Obavještenje
23/10/2016
1/11/2016 DEVET GODINA NEISTRAŽENOG POKUŠAJA UBISTVA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA
01/11/2016

24/10/2016 GODINU DANA POSLE POLICIJSKE TORTURE NA ULICAMA PODGORICE

Posle godinu dana od brutalne policijske torture više pripadnika policije nad Miloradom Martinovićem, prebijanja dvojice građana u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara) i povrijeđivanja urednika portala IN4S Gojka Raičevića, državno tužilaštvo je optužilo samo dva pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice policije (SAJ) za prebijanje Martinovića, komandanta SAJ Radosava Lješkovića za opstrukciju istrage i nikoga više. Pored tih slučajeva koji su zabilježeni video snimcima, prijavljeno je da su pripadnici policije prebili i nekoliko drugih nenaoružanih građana koji nisu pružali otpor, ali javnost nije obaviještena da je i zbog toga bilo ko identifikovan i optužen.

Pristrasno gledanje kroz prste izvršiocima krivičnih djela unutar policije ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost takve policije i državnog tužilaštva nadležnog za sprovođenje nezavisne istrage da vladavinu prava obezbijede i u svim drugim slučajevima.

Zbog očigledne opstrukcije u policiji, koja se pokazala nevoljnom i nesposobnom da identifikuje izvršioce krivičnih djela u svojim redovima, očekivali smo i očekujemo da njen direktor, Slavko Stojanović podnese ostavku ili bude smijenjen.

Državno tužilaštvo nije smjelo da se preda i da se zadovolji identifikacijom samo dvije osobe zbog prebijanja Martinovića, kada je očigledno u izvršenju i pomaganju izvršiocima samo u tom slučaju učestvovalo mnogo više osoba. Na taj način nije obezbijeđen evropski standard nezavisne i djelotvorne istrage policijske torture, što je obaveza države na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Ipak, optuživanje komandanta SAJ za opstrukciju istrage je značajan napredak za državno tužilaštvo Crne Gore, koje je ranije tolerisalo i pomagalo opstrukcije istraga u slučajevima masovnog prebijanja pritvorenika u ZIKS-u 2005. godine, zlostavljanja okrivljenih u ”Orlovom letu” 2006, policijske torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. i zlostavljanja u zatvoru zatvorenika Igora Milića i Dalibora Nikezića 2009, i zbog toga pretrpjelo izričite kritike Evropske komisije, Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja, Komiteta protiv mučenja, a u slučajevima Milić Nikezić i Orlov let i Evropskog suda za ljudska prava. Nikada niko ni u policiji ni u državnom tužilaštvu nije bio pozvan na odgovornost zbog neprofesionalnog sprovođenja pomenutih istraga.

Imajući sve to u vidu, nadamo se da će Milorad Martinović i druge žrtve policijske torture tužiti državu posebno zbog kršenja prava na sprovođenje djelotvorne istrage da bi tako, za dobrobit i svih ostalih građana i građanki, doveli do primjene evropskih standarda u Crnoj Gori. Ovi standardi uključuju i pozivanje na odgovornost svih državnih službenika koji u tim slučajevima nisu obezbijedili vladavinu prava.