1/11/2016 DEVET GODINA NEISTRAŽENOG POKUŠAJA UBISTVA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA

24/10/2016 GODINU DANA POSLE POLICIJSKE TORTURE NA ULICAMA PODGORICE
24/10/2016
1/11/2016 PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA O PROCESUIRANJU NAPADA NA NOVINARE U CRNOJ GORI
01/11/2016

1/11/2016 DEVET GODINA NEISTRAŽENOG POKUŠAJA UBISTVA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA

Na današnji dan prije devet godina dva još uvijek nepoznata lica napala su novinara Tufika Softića ispred njegove porodične kuće u Beranama nanijevši mu teške povrede ruke i glave. Softić je prije toga objavio nekoliko tekstova o organizovanim kriminalnim grupama sa sjevera zemlje koje su djelovale na državnom nivou i šire. Istraga vođena u ovom slučaju predstavlja primjer nedjelotvorne istrage kojom je prekršeno pravo na život. Zbog toga je Tufik Softić uz podršku Media Legal Defence Initiative (MLDI) iz Londona i Akcije za ljudska prava iz Podgorice podnio tužbu protiv države tražeći naknadu štete.

U tužbi se citira praksa Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj istraga, da bi zadovoljila minimalne garancije proceduralnog aspekta prava na život, mora biti efikasna, nepristrasna i u njoj moraju biti preduzete mjere podobne da dovedu do otkrivanja svih izvršilaca napada, uključujući i nalogodavca.

U slučaju napada na Softića, istraga je otvorena tek sedam godina posle napada, 2014. godine, a zatvorena godinu i po dana kasnije, kada je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju donijelo akt kojim je obustavilo sprovođenje istrage zbog nedostatka dokaza. Softića je osnovni državni tužilac u Beranama prvi put saslušao tek sedam godina posle napada, 2014. godine. Sedam godina je prošlo i prije nego što je tužilac saslušao lica koja je Softić iste večeri kada se napad dogodio označio policiji kao sumnjiva, tj. kao lica koja su mogla imati veze s napadom. Od osoba koje je policiji naveo kao sumnjive jedna do danas nije saslušana.

U istrazi su napravljeni propusti kao što su: policiji nije naloženo da izvrši blokadu grada da bi se spriječilo bjekstvo izvršilaca; državni tužilac i istražni sudija nisu izašli na lice mjesta iako su obaviješteni o napadu; DNK analiza uzorka sa bejzbol palica kojima se sumnjalo da je Softić pretučen izvršena je tek 6 godina kasnije. U periodu od čak pet godina i šest mjeseci policija i tužilaštvo nisu preduzimali baš nikakve radnje u fazi izviđaja (od 3.3.2008. do 15.08.2013).

Povodom pisma koje je HRA, 18. januara 2016, zajedno sa advokatom Tufika Softića Daliborom Tomovićem uputila Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, zahtijevajući da pokrene istragu i utvrdi odgovornost nadležnih tužilaca i službenika policije zbog nedjelotvorne istrage, do sada je Specijalno državno tužilaštvo je odgovorilo da u radu državnih tužilaca i drugih službenih lica, nema elemenata krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, kao ni drugih krivičnih djela iz nadležnosti tog tužilaštva. Advokat Tomović je onda 6. septembra 2016. ponovo pisao g. Stankoviću, apelujući na njega da obezbijedi da državno tužilaštvo smogne snage i objektivno sagleda propuste u istrazi napada na novinara.

Novinar Softić je ponovo napadnut 2013. godine, kada je u dvorištu njegove porodične kuće aktivirana eksplozivna naprava, koja je pričinila manju materijalnu štetu. Istraga nije dovela ni do otkrivanja počinilaca ovog napada.

6/9/2016 PISMO VDT-U O ISTRAZI U PREDMETU POKUŠAJA UBISTVA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA,

28/10/2016 PORTAL DEUTSCHE WELLE: NOVINAR PROTIV CRNE GORE,

6/4/2016 SPECIJALNO TUŽILAŠTVO PROVJERAVA KO JE OPSTRUIRAO ISTRAGU ZA NAPAD NA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA,

20/1/2016 – PISMO VDT-u: UTVRDITI ODGOVORNOST ZA NEDJELOTVORNU ISTRAGU POKUŠAJA UBISTVA NOVINARA TUFIKA SOFTIĆA,

12/08/2013 Povodom novog pokušaja zastrašivanja novinara Tufika Softića.