6/6/2016 HRA POZDRAVLJA ODLUKU OSNOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA DA PROCESUIRA KOMANDANTA SAJ, NADAMO SE DA ĆE UBUDUĆE REAGOVATI BEZ OKLIJEVANJA

3/6/2016 ODRŽANA RASPRAVA “KA VLADAVINI PRAVA I SLOBODI IZRAŽAVANJA: KAKO OBEZBIJEDITI KAŽNJIVOST NAPADA NA NOVINARE, KAKO SPRIJEČITI TAKVE NAPADE I OBEZBIJEDITI PRAVNI OKVIR POVOLJAN ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO”
03/06/2016
8/6/2016 NAJAVA: PREDSTAVLJANJE REZULTATA MONITORINGA POŠTOVANJA LJUDSKIH PRAVA U ZIKS-u
08/06/2016

6/6/2016 HRA POZDRAVLJA ODLUKU OSNOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA DA PROCESUIRA KOMANDANTA SAJ, NADAMO SE DA ĆE UBUDUĆE REAGOVATI BEZ OKLIJEVANJA

HRA pozdravlja odluku Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) koje je 1. juna 2016. konačno podnijelo optužni predlog protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića zbog sumnje da je učinio k.d. Pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Kako je saopšteno, ODT sumnja da je Lješković pomogao pripadnicima SAJ da do danas ostanu neotkriveni iako je izviđajima u više predmeta dokazano da su 24.10.2015. (za vrijeme protesta u organizaciji Demokratskog fronta) primijenili silu prema određenim građanima.

Imajući u vidu da je proteklo više od sedam mjeseci od kako su pripadnici SAJ, kojima je komandovao Lješković, zvjerski pretukli posebno građanina Milorada Martinovića, ali i druge građane u incidentima posle protesta, a da je Lješković onda odbio da sarađuje u istrazi, nadamo se da će tužilaštvo ubuduće u sličnim situacijama bez oklijevanja procesuirati državne službenike koji se otvoreno suprotstave zakonu.

Podsjećamo, Ombudsman je ranije u svom mišljenju (u decembru 2015) utvrdio da su pripadnici SAJ nad Martinovićem sproveli torturu. Do danas, Uprava policije još uvijek nije postupila po preporuci Ombudsmana i još uvijek nijesu identifikovani policijski službenici (osim dvojice po sopstvenom priznanju), koji su prema Martinoviću primijenili silu, nečovječno i ponižavajuće postupali i nanijeli mu teške tjelesne povrede, niti je pokrenut postupak za utvrđivanje njihove odgovornosti. 

Nevladina organizacija MANS je podnijela krivičnu prijavu protiv Lješkovića još početkom novembra prošle godine, prijavljujući ga za izvršenje krivičnih djela Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, Davanje lažnog iskaza, Falsifikovanje službene isprave i Zloupotrebu službenog položaja. I Ombudsman je 30. maja 2016. podnio krivičnu prijavu protiv Lješkovića zbog k.d. Zloupotreba službenog  položaja u vezi sa k.d Ometanje pravde.

Još jednom pozivamo i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, da hitno postupi u skladu s preporukom Ombudsmana i obezbijedi identifikaciju i procesuiranje policajaca koji su 24. oktobra 2015. pretukli dvojicu mladića u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara). Ako direktor Stojanović i dalje istrajava u odluci da ne doprinese identifikaciji navedenih službenika, pozivamo rukovoditeljku ODT, Ljiljanu Klikovac da ovim povodom, po ugledu na odluku u predmetu komandanta Lješkovića, pokrene pitanje utvrđivanja odgovornosti direktora Stojanovića. Napominjemo da je u ovom predmetu obavezno neophodno identifikovati i utvrditi odgovornost i onih službenika policije koji su se solidarisali sa kolegama – izvršiocima zlostavljanja do te mjere da su odbili da procesuiraju krivičnu prijavu pretučenih mladića i pruže im zaštitu u skladu sa zakonom.

Konačno, pozivamo i da se u skladu sa preporukom Savjeta za građansku kontrolu rada policije, i nalogu ODT-a, prvo identifikuju, a onda i dalje procesuiraju službenici koji su 17. i 24.10.2015. povrijedili urednika portala IN4S Gojka Raičevića.

9/12/2015 Protiv nekažnjivosti za policijsku torturu i druga kršenja ljudskih prava

26/10/2015 Neophodna vladavina prava – bez tolerancije za napad na državne institucije i policijsku torturu

30/3/2016 Procesuiranje samo dvojice policajaca za prebijanje Milorada Martinovića je poraz vladavine prava

4/2/2016 Utvrditi odgovornost policajaca za prebijanje mladića u Zlatarskoj ulici i prikrivanje tog krivičnog djela