29/4/2016 USLOVI U KOJIMA RADI KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE SU ISPOD MINIMALNOG STANDARDA

22/4/2016 SLUČAJ VESELINA PILETIĆA: TUŽILAČKI I SUDSKI SAVJETI CRNE GORE DA ISPITAJU POSTUPANJE DRŽAVNIH TUŽILACA I SUDIJA
22/04/2016
2/5/2016 POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA 2016. GODINE
02/05/2016

29/4/2016 USLOVI U KOJIMA RADI KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE SU ISPOD MINIMALNOG STANDARDA

30042016-111Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore radi u mizernim uslovima koji su ispod minimalnih standarda Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT). Klinika se nalazi u trošnoj prizemnoj zgradi na Kruševcu u Podgorici, čiji se jedan dio već urušio, a njeno izmještanje ili bar temeljna rekonstrukcija nije ni u planu.

Ministarstvo zdravlja je za sada jedino obećalo da će sveukupno loše opšte materijalne uslove na Klinici (kapaciteta 40 kreveta) unaprijediti tako što će nastojati da obezbijedi sredstva stranih donatora za obnovu “posteljnog fonda”. Apelovali smo na Ministarstvo da preispita prioritete i obezbijedi sredstva za adekvatne uslove za smještaj pacijenata i rad Klinike. Svjedoci smo da se za neuporedivo manje važne ciljeve (npr. promociju turizma ili sport) svako malo pojavljuju viškovi sredstava u drugim ministarstvima, koji su mogli biti usmjereni na saniranje stanja na Klinici da je Ministarstvo to imalo za prioritet.

HRA je nakon posjete Klinici za psihijatriju početkom aprila uputila pismo ministru zdravlja prof. dr Budimiru Šegrtu i preporučila da se Klinika hitno izmjesti u prostor koji odgovara savremenim bolničkim standardima. U međuvremenu, do izmještanja Klinike, dali smo 9 preporuka utemeljenih i na standardima CPT-a za neophodno urgentno poboljšanje uslova u kojima se liječe pacijenti.

Ministar je odgovorio da će nastojati da prikupi sredstva donatora da unaprijedi posteljni fond, što smatramo poražavajućim imajući u vidu sveukupno stanje Klinike, i o tome smo obavijestili ministra u odgovoru 28. aprila. Neprihvatljivo je da se ovako ozbiljnom problemu pristupa od rešavanja posteljine pa da i to zavisi od stranih donacija.

Očekujemo da Ministarstvo zdravlja umjesto očekivanja stranih donacija za posteljinu, obavijesti javnost o sveobuhvatnom rješenju za sadašnje neuslovno stanje u kojem radi Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici na poniženje pacijenata, njihovih porodica kao i osoblja Klinike.

Akcija za ljudska prava, zajedno sa partnerskim organizacijama Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA iz Kotora i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte od januara 2016. sprovodi projekat „Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“, uz podršku EU putem Delegacije EU u Podgorici. Jedna od projektnih aktivnosti je i monitoring poštovanja ljudskih prava pacijenata smještenih na Klinici za psihijatriju KBC u Podgorici.