14/3/2016 – POČETAK PROJEKTA “VAN IZOLACIJE – OSTVARIVANJE PRAVA PACIJENATA SA MENTALNIM OBOLJENJIMA”

8/3/2016 – HRA UČESTVOVALA NA PRVOM MARŠU ŽENA
08/03/2016
15/3/2016 – MREŽA EVALUATORA CRNE GORE ISTAKLA RAD AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA I UNICEF-A KAO PRIMJER NAJBOLJE PRAKSE U OBLASTI MONITORINGA I EVALUACIJE U CRNOJ GORI
15/03/2016

14/3/2016 – POČETAK PROJEKTA “VAN IZOLACIJE – OSTVARIVANJE PRAVA PACIJENATA SA MENTALNIM OBOLJENJIMA”

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte, počele su sa sprovođenjem projekta ,,Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima” uz podršku Evropske komisije, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori. U cilju uspješnog sprovođenja projekta, 1. marta je potpisan i Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

U okviru projekta zalagaćemo se za uklanjanje distance koju društvo pravi u odnosu na osobe sa mentalnim oboljenjima, za unapređenje ljudskih prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima i usvajanje održivog modela deinstitucionalizacije pacijenata čije stanje ne zahtijeva dalju hospitalizaciju. U cilju efikasnijeg sprovođenja preporuka međunarodnih ekspertskih tijela (CAT i CPT) za Crnu Goru, započet je monitoring poštovanja ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama u Crnoj Gori.

HRA i MDAC će analizirati primjenu Zakona o vanparničnom postupku u odnosu na prinudni smještaj u psihijatrijsku bolnicu i oduzimanje poslovne sposobnosti, a ANIMA će sprovesti istraživanje o ženama pacijentkinjama s mentalnim oboljenjima.

Podržaćemo i projekte lokalnih udruženja građana koji bi mogli da doprinesu poboljšanju radno-okupacione terapije u psihijatrijskim bolnicama i reintegraciju njihovih pacijenata u društvo.

Planirano je da sprovođenje projekta traje 18 mjeseci.

***

Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravlja

Opis aktivnosti

Akcija za ljudska prava (HRA)
Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA
Mental Disability Advocacy Center – MDAC