17/10/2015 – ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA, JUVENTASA I CEMIJA O JUTROŠNJOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U PODGORICI

15/10/2015 – ODLUKA VRHOVNOG SUDA DA POTVRDI ZAKONITOST OSLOBAĐAJUĆIH PRESUDA ZA ZLOČIN TZV. DEPORTACIJE IZBJEGLICA PORAZ VLADAVINE PRAVA
15/10/2015
19/10/2015 – PROTEST POVODOM NOVOG NAPADA I PRIJETNJI NOVINARKAMA
19/10/2015

17/10/2015 – ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA, JUVENTASA I CEMIJA O JUTROŠNJOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U PODGORICI

Imajući u vidu nezvanične podatke o tome da je više osoba uhapšeno prilikom jutrošnje akcije policije protiv demonstranata u Podgorici, kao i da je Gojku Raičeviću, uredniku portala IN4S i nekim drugim osobama policija nanijela tjelesne povrede, podsjećamo da je svaki vid torture nad građanima od strane policije apsolutno zabranjen, kao i da postoji pretpostavka odgovornosti policije za sve povrede koje uhapšeni dobiju prilikom i nakon hapšenja.

Apelujemo na državnog tužioca da se blagovremeno uključi i sprovede nepristrasnu istragu o postupanju policije.

Imajući u vidu i da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) u svom izvještaju iz 2013. godine utvrdio da su u Crnoj Gori uhapšene osobe izložene znatnom riziku od zlostavljanja u policiji, apelujemo na direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova da obezbijede poštovanje zabrane svakog zlostavljanja uhapšenih, kao i poštovanje drugih prava. Uhapšeni imaju pravo da angažuju advokata i da odmah, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24h (kako dopuštaju poslednje izmjene ZKP) budu odvedeni kod dežurnog državnog tužioca koji će ili naložiti njihovo puštanje na slobodu ili izuzetno odredi dalje zadržavanje, ako je neophodno.

Protestujemo i zbog činjenice da su novinari onemogućeni da rade svoj posao i izvještavaju o akciji hapšenja koju je policija sprovela na javnom mjestu, vršeći službene dužnosti u ime građana Crne Gore.

Dva novinara su uhapšena – Gojko Raičević urednik IN4S je pri tome i prebijen, prema tvrdnjama njegove supruge, a Draženu Živkoviću, novinaru Dana su stavljene i lisice na ruke. Akcija za ljudska prava će pratiti prekršajni postupak koji će se voditi protiv obojice.

Smatramo da su Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije, postupili neodgovorno time što do sada (14.30h), tj. 8 časova od policijske akcije, nisu objavili bilo kakve informacije o jutrošnjem postupanju policije.

 

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava
Ivana Vujović, Juventas
Zlatko Vujović, Centar za monitoring i istraživanje, CEMI