19/10/2015 – PROTEST POVODOM NOVOG NAPADA I PRIJETNJI NOVINARKAMA

17/10/2015 – ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA, JUVENTASA I CEMIJA O JUTROŠNJOJ POLICIJSKOJ AKCIJI U PODGORICI
17/10/2015
20/10/2015 – OSUDA PRIJETNJI DIREKTORKI TV VIJESTI MARIJANI BOJANIĆ
20/10/2015

19/10/2015 – PROTEST POVODOM NOVOG NAPADA I PRIJETNJI NOVINARKAMA

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje kamenovanje prostorija televizije Pink M i fizički napad na novinarku te televizije Ivanu Drobnjak koji se tom prilikom dogodio, kao i prijetnje smrću koje je direktorka TV Vijesti, Marijana Bojanić, primila preko društvene mreže Twitter. To su prema evidenciji HRA 8. i 9. napad na novinare i novinarke u ovoj godini, tj. ukupno 49. napad na novinare i imovinu medija.

Od nadležnih organa krivičnog gonjenja očekujemo da efikasno otkriju i procesuiraju izvršioce ovih napada.

I ovi slučajevi ukazuju na potrebu da parlament proglasi napade na novinare, odnosno sprječavanje novinara i novinarki da rade svoj posao, krivičnim djelima koja se strože kažnjavaju. Neophodno je da parlament na taj način pošalje jasnu poruku da u demokratskom društvu nema mjesta sprječavanju novinara i novinarki da rade svoj posao od javnog interesa. Oni koji se ne slažu sa tim kako novinari rade, moraju da nauče da protest iskažu na civilizovan, zakonit način, bez fizičkih napada ili prijetnji nasiljem.

Tim Akcije za ljudska prava