26/5/2015 – SAOPŠTENJE POVODOM JEDANAEST GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

25/5/2015 – Obilježeno 23 godine nekažnjenog ratnog zločina tzv. Deportacije izbjeglica
25/05/2015
36. Nedavno se jedna porodica obratila za pomoć medijima, tražili su djevojčicu od 15 godina. Ona se dan kasnije vratila kući, što su neki mediji iskoristili za plasiranje čaršijskih priča, tračeva, da je provela noć sa momkom, pa još i gore, nagađali su da se bila odlučila ubiti. Čak su sljedećeg dana objavili potpuno drugu tezu, da je riječ o nekoj igri sa Facebooka, da djeca bježe od kuće na 72 sata. Zar nije to kršenje etike, govoriti na taj način o životu jednog djeteta, i sve pod krinkom brige za nju?
27/05/2015

26/5/2015 – SAOPŠTENJE POVODOM JEDANAEST GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

Sjutra se navršava jedanaest godina od nekažnjenog ubistva Duška Jovanovića, novinara i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. Jedanaest godina kasnije sudi se jedinom licu za saizvršilaštvo u njegovom ubistvu i to po treći put.

Nažalost, ponavljamo ono što smo na današnji dan rekli i prije četiri godine: nadležni državni organi do sada nijesu sproveli djelotvornu istragu koja bi dovela do ostalih saizvršilaca kao i nalogodavaca ovoga zločina. Da bi istraga bila “djelotvorna”, ona mora biti vođena hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica – izvršilaca, kao i nalogodavaca. Svaki nedostatak u istrazi, koji smanjuje šanse da se otkriju svi izvršioci, kako neposredni, tako i oni koji su naredili ili organizovali zločin, ne zadovoljava ovaj minimalni međunarodni standard i predstavlja kršenje proceduralnog aspekta prava na život po članu 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Poslednje nade polažemo u rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija i njen doprinos da se ovaj zločin do kraja rasvijetli i odgovorni privedu pravdi. Smatramo da bi za buduće djelotvorno funkcionisanje policije i državnog tužilaštva u Crnoj Gori bilo neophodno da Komisija ukaže na konkretne propuste u dosadašnjem vođenju ove istrage.

Komisija je već pokazala da je zaslužila povjerenje i u tom smislu ohrabruje pojavljivanje osobe koja je, kao mogući zaštićeni svjedok, u drugoj državi već dva puta saslušana u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića. Nadamo se da će ovaj svjedok dobiti odgovarajuću zaštitu i da će njegovo svjedočenje dovesti do konkretnog napretka u istrazi.

Otkrivanje i kažnjavanje nalogodavaca i izvršilaca ubistva Duška Jovanovića neophodno je i za slobodu izražavanja i jačanje vladavine prava u Crnoj Gori.

Tim Akcije za ljudska prava