23/5/2015 – 23 godine od nekažnjenog ratnog zločina Deportacije izbjeglica
23/05/2015
26/5/2015 – SAOPŠTENJE POVODOM JEDANAEST GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
26/05/2015

25/5/2015 – Obilježeno 23 godine nekažnjenog ratnog zločina tzv. Deportacije izbjeglica

Ovih dana se navršava 23 godine otkako je izvršen zločin protiv izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao ”Deportacija izbeglica”. Najmanje 66 izbjeglica je nezakonito uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini. Izbjeglice lišene slobode su, po pravilu, dovedene u Centar bezbjednosti Herceg-Novi, koji je služio kao sabirni centar, odakle su 25. maja autobusima transportovani u koncentracioni logor u Foču, odnosno 27. maja na neutvrđenu lokaciju u istočnoj Bosni, gdje su svi ubijeni. Još uvijek nijesu pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Anima su danas ispred zgrade Centra bezbjednosti u Herceg Novom organizovale memorijalnI skup kojim je obilježeno 23 godine od ovog zločina. Skupu su prisustvovali i predstavnici NVO “Broj 19“, Pokreta za neutralnost Crne Gore, šef odborničkog kluba DF i PzP Milovan Baždar, šef odborničkog klupa SDP Dragan Šimrak, kao i supruga i sin pokojnog Osmana Bajrovića koji je uhapšen i deportovan i čiji je grob do danas nepoznat.

Na skupu su govorili Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava, Nedžiba Bajrović, supruga pokojnog Osmana Bajrovića i Dragan Šimrak, šef odborničkog klupa SDP i Milovan Baždar, šef odborničkog kluba DF i PzP. Oni su se zajednički založili da se uspostavi spomen obilježje ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg-Novi, da se 27. maj proglasi danom sjećanja na ovaj zločin kao i za krivičnu pravdu za žrtve koja podrazumijeva konačno utvrđivanje pojedinačne krivične odgovornosti za zločin.

*   *    *

supruga zrtve ??????????????????????????????? Tea 2 photo 2obilježavanje godišnjice Deportacije, 25.5.2015. slika 2