10/3/2015 – KOMISIJA ZA PRAĆENJE ISTRAGA NAPADA NA NOVINARE DA OBJAVI IZVJEŠTAJ O PRVOJ GODINI RADA

9/3/2015 – „ZVIŽDAČ“ DRAGOJEVIĆ NEZAKONITO KAŽNJEN: PONIŠTENA ODLUKA ŽELJEZNIČKOG PREVOZA
09/03/2015
MONITORING poštovanja ljudskih prava
17/03/2015

10/3/2015 – KOMISIJA ZA PRAĆENJE ISTRAGA NAPADA NA NOVINARE DA OBJAVI IZVJEŠTAJ O PRVOJ GODINI RADA

Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na Komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija da poveća transparentnost rada objavljivanjem izvještaja o radu. Očekujemo da Komisija u okviru zvaničnog izvještaja o prvoj godini njenog rada prikaže rezultate ili razloge za nedostatak rezultata. Imajući u vidu značaj zadatka koji Komisija obavlja i javni interes koji štiti, građani zaslužuju i zvanične informacije o njenom radu, dostignućima ili opstrukcijama koje je sprječavaju da do njih dođe.

Od osnivanja Komisije u februaru prošle godine (2014), javnosti je na internet stranici Vlade dostupan samo prvi izvještaj o radu ove Komisije iz maja 2014. Kako je Odlukom o osnivanju Komisije predviđeno da ona izvještaje o radu dostavlja Vladi svaka četiri mjeseca, trebalo je da ih je do sada dostavila ukupno tri.

U međuvremenu se navršilo godinu dana od osnivanja Komisije, a mediji su izvijestili da je Vlada u januaru ove godine Komisiji produžila mandat na narednih godinu dana.

Predsjednik Komisije, Nikola Marković, saopštio je ranije da se Komsija suočava s opstrukcijom izvršne vlasti, nedostatkom političke volje da se napadi rasvijetle, kao i sa institucionalnom opstrukcijom koja se ogleda u tome da je Komisiji onemogućen pristup relevantnim podacima. HRA smatra da je neophodno da se o tome razgovara na sastanku Komisije i da se zaključci posle prve godine rada objave u vidu zvaničnog izvještaja. Podsjećamo da Komisiju, s jedne strane, čine novinari, odnosno novinar koji je i predstavnik NVO sektora, a sa druge predstavnici državnih organa – policije, državnog tužilaštva i ANB.

HRA se godinama zalaže za procesuiranje svih slučajeva napada na novinare, da bi se suzbila nekažnjivost i obezbijedila atmosfera koja je neophodna za uživanje ljudskih prava na slobodno izražavanje i informisanje u Crnoj Gori. HRA je u januaru 2014. objavila izvještaj „Procesuiranje napada na novinare u Crnoj Gori“, koji je dostavljen svim članovima Komisije, u kome smo objedinili dostupne podatke o 30 slučajeva različitih napada, od kojih u tom trenutku 2/3 nijesu bili rasvijetljeni.

U međuvremenu je došlo do konkretnih rezultata u dva slučaja: donijeta je prvostepena presuda u slučaju napada na Lidiju Nikčević, i optužena su dvojica navodnih počinilaca podmetanja eksploziva uz zgradu lista Vijesti iz decembra 2013, kojima je suđenje u toku. U ovom slučaju treba uzeti u obzir i da su dva člana Komisije – novinarka Vijesti Mila Radulović i glavni urednik Vijesti Mihailo Jovović – izrazili sumnju da su pronađeni pravi počinioci.

I pored izvjesnih naznaka da bi moglo doći do napretka u slučaju napada na Tufika Softića 2007. godine (jednom od dva napada na njega), u tom slučaju još niko nije optužen.

Tim Akcije za ljudska prava