26/2/2015 – USVOJEN SOLIDAN ZAKON O USTAVNOM SUDU

21. U jednim od današnjih dnevnih novina, na naslovnoj “Braća iz Rožaja pali sa heroinom u Bugarskoj”. U posljednje vrijeme često vidim takve tekstove u kojima su osumnjičeni “pali”, “dolijali”, provalnici “skidaju” šifre… Naravno, ne stavljaju navodnike. Da li je to u redu? Da li je dozvoljeno takvo žargonsko izražavanje, posebno jer se baš te riječi često koriste u kriminalnom miljeu…
26/02/2015
27/2/2015 – RAZOČARAVAJUĆI ZAKONI O SUDOVIMA, SUDSKOM SAVJETU I PRAVIMA I DUŽNOSTIMA SUDIJA I DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU
27/02/2015

26/2/2015 – USVOJEN SOLIDAN ZAKON O USTAVNOM SUDU

Pozdravljamo odluku Skupštine Crne Gore da se na današnjoj sjednici usvoje još dva amandmana na Predlog zakona o Ustavnom sudu poslanika Liberalne partije Andrije Popovića za koje se zalagala Akcija za ljudska prava (HRA).

Time je promijenjeno nepravedno rješenje iz Predloga zakona prema kojem je izmjenu pojedinačnog akta donijetog na osnovu neustavnog propisa mogao da traži samo građanin/građanka po čijoj inicijativi je postupao Ustavni sud, a ne i svi drugi koji su oštećeni. Dakle, postignuta je jednakost svih građana pred zakonom.

Prihvaćeno je i rješenje da nadležno radno tijelo Skupštine predlog za izbor sudija Ustavnog suda utvrđuje kvalifikovanom većinom svih članova. Usvajanje ovog amandmana je omogućilo poštovanje Ustavne odredbe o dvotrećinskoj većini glasova potrebnoj za izbor sudija, čiji je cilj da u izboru značajno učestvuje i opozicija.

Hvala poslaniku Andriji Popoviću na zalaganju i svima koji su glasali za ova rješenja i tako zaštitili Ustav. Crna Gora je dobila jedan solidan zakon o Ustavnom sudu.

Tim Akcije za ljudska prava