27/2/2015 – RAZOČARAVAJUĆI ZAKONI O SUDOVIMA, SUDSKOM SAVJETU I PRAVIMA I DUŽNOSTIMA SUDIJA I DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

26/2/2015 – USVOJEN SOLIDAN ZAKON O USTAVNOM SUDU
26/02/2015
1/3/2015 – PITANJA ZA VDT: DA LI JE PODNIJET VANREDNI PRAVNI LIJEK PROTIV OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ZA ”DEPORTACIJE”, POSTOJI LI STRATEGIJA PROTIV NEKAŽNJIVOSTI ZA RATNE ZLOČINE U CRNOJ GORI?
01/03/2015

27/2/2015 – RAZOČARAVAJUĆI ZAKONI O SUDOVIMA, SUDSKOM SAVJETU I PRAVIMA I DUŽNOSTIMA SUDIJA I DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

Juče je Skupština, pored Zakona o Ustavnom sudu, usvojila i zakone koji uređuju sudstvo i državno tužilaštvo.

Za razliku od novog Zakona o Ustavnom sudu, koji je sasvim solidan i bolji od važećeg, Zakon o sudovima, Zakon o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija i Zakon o državnom tužilaštvu su razočaravajući. Ovi zakoni su morali biti precizniji i obuhvatniji, kao što su to zakoni nekih susjednih država iz iste oblasti, i više zasnovani na preporukama koje je ponudila Venecijanska komisija. Juče nije prihvaćen ni jedan predlog amandmana kojima su poslanici predložili unapređenja predloga ovih zakona za koje se zalagala i HRA.

Javna rasprava o ovim važnim zakonima je bila nedovoljna, poslanici nisu pokazali interesovanje da obezbijede depolitizaciju članstva Sudskog i Tužilačkog savjeta i njihovo objektivno postupanje, a nije nam poznato ni da su se same sudije usprotivile rješenjima koja ugrožavaju njihovu nezavisnost, kao što je ono koje i dalje omogućava sudijama višeg suda da kontrolišu sudije nižeg suda mimo postupka po pravnim ljekovima i redovnog ocjenjivanja ili ono da se intervju sudija koje napreduju ocjenjuje bodovima od 0 do 20, a da pri tom nije propisano ni što se to ocjenjuje.

Iako Zakon o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija i Zakon o državnom tužilaštvu sami po sebi neće spriječiti proizvoljno kadriranje u pravosuđu, Sudski savjet i Tužilački savjet bi mogli da pokažu znatno veću odgovornost nego do sada i postaraju se da usvajanjem odgovarajućih podzakonskih akata i detaljnim obrazloženjima svojih odluka javnost ubijede u njihov objektivan i nepristrasan rad.

Tim Akcije za ljudska prava