17/12/2014 – KONTINUIRANO UGROŽAVANJE PRAVA NA ŽIVOT U PLJEVLJIMA

11. Kako komentarište pojavu da neke novine fotomontiraju sliku tako što dodaju “oblačiće” sa izmišljenim tekstom, koji su nekad zlonamjerani, nekad na ivici vulgarnosti? Da li je etično da svoje ciljeve sprovode kroz te “stripove”? Hvala unaprijed na odgovoru.
16/12/2014
18/12/2014 – Akcija za ljudska prava, Sigurna ženska kuća i Centar za ženska prava uputile pritužbe Sudskom savjetu i Advokatskoj komori zbog načina suđenja i odbrane moldavske državljanke S.Č.
18/12/2014

17/12/2014 – KONTINUIRANO UGROŽAVANJE PRAVA NA ŽIVOT U PLJEVLJIMA

Akcija za ljudska prava podržava NVO Breznicu, NVO Green Home i MANS u naporima da privuku pažnju nadležnih na kontinuirani problem ugrožavanja prava na život stanovnika Pljevalja i doprinesu da se on pod hitno riješi.

Nema sumnje da je zbog intenzivno zagađene životne sredine građankama i građanima Pljevalja u kontinuitetu ugroženo pravo na život.

Prema posljednjim dostupnim podacima, pored preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom prostoru u jutarnjim i večernjim časovima, objavljeno je i da voda u gradskom vodovodu nije bezbjedna ni za održavanje higijene. Lako je pretpostaviti da većina građana, nece moci da obezbijedi dovoljnu kolicinu kvalitetne vode na drugi način.

Podsjećamo da je HRA prije 9 godina, još 2005. godine, upozorila Vladu Crne Gore na alarmantne podatke Doma zdravlja u Pljevljima objavljenje u Izvještaju o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori 2005, prema kojima se zdravstveno stanje građana ovog grada pogoršavalo, i to pogotovo u pogledu učestalosti respiratornih oboljenja djece. Imajući u vidu decenijsko ugrožavanje životne sredine, opravdano strahujemo da još uvijek nijesu sagledane sve posledice po zdravlje stanovnika.

Pridružujemo se apelu naših kolega da se državne institucije uključe u što hitnije rešavanje ekoloških problema u Pljevljima kao i da utvrde i objave precizne podatke o dugogodišnjem negativnom uticaju zagađenja na zdravlje građana.

Tim Akcije za ljudska prava