09/07/2014 POVODOM NAPADA NA ŽENE U CRNOM U VALJEVU

08/07/2014 POVODOM IZVJEŠTAVANJA O PUŠTANJU NA SLOBODU OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO
08/07/2014
10/07/2014 KOMENTAR NA RADNE VERZIJE ZAKONA O SUDOVIMA, ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU I PRAVIMA I DUŽNOSTIMA SUDIJA I ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU
10/07/2014

09/07/2014 POVODOM NAPADA NA ŽENE U CRNOM U VALJEVU

Akcija za ljudska prava (HRA) oštro osuđuje napad na aktiviste i aktivistkinje organizacije Žene u crnom u Valjevu i apeluje na vlasti Srbije da svim građanima obezbijede slobodu govora i okupljanja.

Posebno zabrinjava činjenica da se napad na članice organizacije Žene u crnom i bicikliste, koji putovanjem od Beograda do Srebrenice odaju poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici, dogodio na glavnom gradskom trgu i to na unaprijed najavljenom skupu, uz prisustvo policije.

HRA podsjeća da su vlasti Srbije, kao i ostalih država, dužne da omoguće slobodu govora i okupljanja svim građanima, a da ih međunarodni standardi obavezuju da posebnu pažnju posvete zaštiti aktivista za ljudska prava. Žene u crnom su podsjećale javnost na najmasovniji zločin izvršen na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba od 11. do 19. jula 1995. sistematski ubili najmanje 7,800 nenaoružanih Bošnjaka starosti od 14 do 70 godina. Za žaljenje je što postoje ljudi koji nisu u stanju da poštuju te nesporne žrtve i neizmjernu patnju nanijetu njihovim porodicama.

Podsjećamo da je 11. jul rezolucijom Evropskog parlamenta proglašen danom sjećanja na ovaj zločin, kao i da je Skupština Crne Gore 2009. ovu odluku prihvatila posebnom Deklaracijom.

HRA ponavlja poziv Vladi Crne Gore da organizuje obilježavanje Dana sjećanja na zločin u Srebrenici. Ovaj poziv su zajednički uputile Anima, Centar za građansko obrazovanje i HRA još 2009.

Još tada smo pozvali i nadležnog državnog tužioca da u saradnji sa tužilaštvom BiH istraži eventualnu krivičnu odgovornost crnogorskih državljana u vezi sa zločinom u Srebrenici. Nadamo se da će Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su ove godine potpisali Tužilaštvo BiH i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore doprinjeti kažnjavanju svih koji su počinili zločine.