08/07/2014 POVODOM IZVJEŠTAVANJA O PUŠTANJU NA SLOBODU OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO

01/07/2014 POVODOM PRELIMINARNOG IZVJEŠTAJA RADNE GRUPE UN ZA PRINUDNE NESTANKE
01/07/2014
09/07/2014 POVODOM NAPADA NA ŽENE U CRNOM U VALJEVU
09/07/2014

08/07/2014 POVODOM IZVJEŠTAVANJA O PUŠTANJU NA SLOBODU OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO

HRA uočava da su mediji posebnu pažnju pokazali odluci sudije Višeg suda u Podgorici, Miroslava Bašovića, da ne odredi pritvor osobi osumnjičenoj da je izvršila krivično djelo Teško ubistvo – Branku Đuroviću.

HRA uočava da izvještavanje o ovoj odluci sudije nije uravnoteženo informisalo javnost, jer nije predstavilo sve razloge koji su sudiju naveli da donese takvu odluku. Mediji nijesu citirali odluku koju je donio sudija Bašović, niti je prenijet stav portparola Višeg suda u Podgorici u kome radi sudija Bašović o toj odluci.

Uočavamo i da u izvještavanju medija, kod nekih više, kod drugih manje, provijava neraspoloženje zbog toga što čovjek, za koga se osnovano sumnja da je izvršio ubistvo, i koji je, kako se izvještava, ubistvo i priznao, nije odmah zatvoren, već mu je omogućeno da se brani sa slobode.

HRA podsjeća da pritvor nije kazna prije suđenja, već izuzetno ograničenje ljudskog prava na fizičku slobodu onda kada se osnovano procijeni da je osumnjičenog neophodno zatvoriti da bi se krivični postupak nesmetano sproveo. Obavezni pritvor, koji bi se obavezno odredio zbog visine zaprijećene kazne za djelo za koje je osoba osumnjičena, protivan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji obavezuju Crnu Goru i kao takav je davno izbačen iz zakona Crne Gore.

Posebno je dirljiv stav brata pokojne žrtve teškog zločina, Mladena Šekarića, koji je, kako je danas izvjestio ”Dan”, odbio da komentariše odluku sudije dok se do detalja sa njom ne upozna.

Svi mediji bi trebalo da slijede njegov primjer.