14/04/2014 Sumrak ustavnosti – HRA o trećem glasanju za VDT

14/4/2014 Međunarodna konferencija „Usmjeravanje zatvora ka zajednici“
14/04/2014
Finansijski izvještaj za 2013. / Financial report for 2013
15/04/2014

14/04/2014 Sumrak ustavnosti – HRA o trećem glasanju za VDT

Glasavši po treći put u postupku izbora Vrhovnog državnog tužioca, poslanici Skupštine Crne Gore su prekršili Ustav, koji prema amandmanu IV, iz jula 2013, za taj postupak izričito propisuje samo dva kruga glasanja.

Treći krug glasanja za VDT-a dopisan je neustavno Poslovnikom Skupštine, aktom niže pravne snage od Ustava, u novembru 2013.

Kada je posle drugog glasanja za VDT-a, u kome ni jedan kandidat nije dobio potrebnu 3/5 većinu, najavljen i treći krug, koji je danas održan, Akcija za ljudska prava je Ustavnom sudu odmah podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti sporne odredbe Poslovnika Skupštine kojom je dopisan treći krug.

Ustavni sud je imao na raspolaganju pune dvije nedjelje da razmotri inicijativu i usvoji barem privremenu mjeru, kojom bi naložio odlaganje današnjeg glasanja dok se ne odluči o tome je li ”dopisivanje” Poslovnika ustavno ili ne. Odlučivši da ignoriše inicijativu, novoizabrani sastav Ustavnog suda je, po našem mišljenju, pokazao nespremnost da efikasno i odgovorno obavlja svoju funkciju.

Odlučivši da danas glasaju protivno Ustavom propisane procedure, poslanici su javno promovisali stav da politički interes prevazilazi interes za vladavinom prava i zaštitom ustavnosti. Ustav je na ovaj način relativizovan, demonstrirana je spremnost da se on mijenja aktima niže pravne snage, protivno principu ustavnosti koji čini temelj vladavine prava.

Svima je jasno da je izbor VDT, a pogotovo prilika da se prvi put posle Drugog svjetskog rata izabere ličnost koja nije marioneta vladajuće partije, od posebnog značaja za demokratizaciju Crne Gore. Međutim, ovaj pokušaj da se do reforme dođe kršenjem Ustava predstavlja posebno težak udarac vladavini prava.