26/03/2013 Predstavljen Izvještaj ”Procesuiranje mučenja i zlostavljanja u Crnoj Gori”

25/ 03/ 2013 Predstavljanje izvještaja ”Procesuiranje mučenja i zlostavljanja u Crnoj Gori”
25/03/2013
27/ 03/ 2013 Predstavljanje završnog izvještaja o ZIKS-u
27/03/2013

26/03/2013 Predstavljen Izvještaj ”Procesuiranje mučenja i zlostavljanja u Crnoj Gori”

Danas je predstavljen izvještaj ”Procesuiranje mučenja i zlostavljanja u Crnoj Gori”, izrađen u okviru projekta ”Monitoring poštovanja ljduskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori”, koji su dvije godine sprovodile NVO Akcija za ljudska prava, Centar za antidiskriminaciju EKVISTA, Centar za građansko obrazovanje i Sigurna ženska kuća, u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Letonskim centrom za ljudska prava.

Na predstavljanju izvještaja govorili su Duško Marković, potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Andre Lys, šef sektora za implementaciju projekata Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava, Luka Stijepović, advokat, autor izvještaja, Veselin Vučković, zamjenik Vrhovne državne tužiteljke, Šućko Baković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Dragan Pejanović, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandar Saša Zeković, Savjet za građansku kontrolu rada policije, dr Radomir Prelević, advokat, Milan Šaranović, Centar za antidiskriminaciju EKVISTA.

Izvještaj možete preuzeti ovdje (dopunjena i štampana verzija biće dostupna narednog mjeseca)

Danas su predstavljene i dvije knjige koje su obezbjeđene u okviru projekta:

”Zabrana mučenja i drugog zlostavljanja – priručnik za sudije i tužioce”, autora dr Ivana Jankovića, advokata, člana Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja iz Srbije i Radmile Dragićević-Dičić, predsjednice Apelacionog suda u Beogradu, izdanje Beogradskog centra za ljudska prava, 2011. godina,

i “Zabrana mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja – zbirka odabranih presuda Evropskog suda za ljudska prava”, urednik Žarko Marković, Akcija za ljudska prava, Podgorica, 2013.

Ova izdanja su obezbjeđena za tužioce i sudije, nadležne za postupanje u krivičnim predmetima mučenja i zlostavljanja. Ostali zainteresovani, mogu se obratiti našoj kancelariji.