06/04/2012 Saopštenje povodom stanja u JU Zavod “Komanski most”

01/04/2012 O predlogu amandmana na Ustav Crne Gore
01/04/2012
11/04/2012 Povodom prvostepene presude u incidentu protiv Jehovinih svjedoka.
11/04/2012

06/04/2012 Saopštenje povodom stanja u JU Zavod “Komanski most”

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) u ime NVO monitoring tima koga pored HRA čine Centar za građansko obrazovanje, Centar za antidiskriminaciju EKVISTA i Sigurna ženska kuća, uputila je povodom stanja u JU Zavod ”Komanski most” pismo ministru rada i socijalnog staranja dr Suadu Numanoviću, ministru zdravlja doc. dr Miodragu Radunoviću i direktoru JU Zavod “Komanski most” gospodinu Vaselju Dušaju.

Pismo sadrži zaključke i zapažanja o epidemiji gripa u JU Zavod “Komanski most” i ispunjavanju preporuka iz izvještaja o poštovanju prava štićenika.

U pogledu epidemije gripa, konstatovano je da iako je Institut za zdravlje Crne Gore u januaru 2012. godine preporučio vakcinaciju protiv gripa svim građanima, a posebno onima kod kojih postoji opasnost od komplikacija, Zavod ove godine nije od roditelja štićenika zahtijevao dozvolu da pristupi vakcinaciji, niti je sprovedena vakcinacija onih štićenika koji su pod neposrednim starateljstvom države, tj. centara za socijalni rad. Preporučeno je da nadležna ministarstva donesu obavezujuće uputstvo o zdravstvenoj zaštiti štićenika Zavoda ”Komanski most” koje bi obezbijedilo da se ubuduće blagovremeno ispune uslovi za vakcinaciju i sveukupno poboljša zdravstvena zaštita.

Primjećeno je da nije ispunjeno 14 preporuka iz izvještaja o poštovanju prava štićenika JU Zavod ”Komanski most”, koje je uprava Zavoda i nadležno ministarstvo prihvatilo da ispuni na okruglom stolu 14. novembra 2011. (Preporuke su dostupne na: https://www.hraction.org/wp-content/uploads/tabela_preporuke-novembar_2011.pdf)

Sjednica skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, zakazana za četvrtak, 11. april 2012. prilika je da se o ovim pitanjima razgovara.

Pismo možete preuzeti ovdje.