NOVO PISMO PREMIJERU – SPONZORIŠITE REZOLUCIJU O SREBRENICI – 84 NVO I PREKO 100 POTPISNIKA INICIJATIVE I DODATNI ARGUMENTI

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN NASTAVLJENO NAKON 11 MJESECI
23/04/2024
VLADA OPET NEĆE O SREBRENICI!
25/04/2024

NOVO PISMO PREMIJERU – SPONZORIŠITE REZOLUCIJU O SREBRENICI – 84 NVO I PREKO 100 POTPISNIKA INICIJATIVE I DODATNI ARGUMENTI

Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici podržalo čak 84 NVO i preko 100 istaknutih građana i građanki među kojima brojne javne ličnosti koje decenijama aktivno doprinose opšem interesu u Crnoj Gori. Crnogorske nevladine organizacije se nikada do sada nijesu ujedinile u ovolikom broju da podrže neku inicijativu.

Premijeru Vlade, Milojku Spajiću, jutros su organizacije koje su inicijalno podržale inicijativu uputile novo pismo sa dodatnim argumentima koji Crnu Goru obavezuju na sponzorstvo Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Zahtijevamo da na dnevni red sjutrašnje sjednice Vlada uvrsti pitanje sponzorstva ove rezolucije UN od strane Crne Gore.

Očekujemo da Vlada odluči da sponzoriše rezoluciju prije svega iz moralnih razloga i izražavanja dužnog žaljenja zbog toga što je u Srebrenici u nekoliko dana jula 1995. godine strijeljano preko 8300 civila od kojih 600 djece, pri čemu je Crna Gora, u savezu sa Srbijom, tada pomagala Vojsku Republike Srpske čiji su pripadnici taj genocid izvršili.

Detaljnije u pismu koje je dostupno ovdje.