VLADA OPET NEĆE O SREBRENICI!

NOVO PISMO PREMIJERU – SPONZORIŠITE REZOLUCIJU O SREBRENICI – 84 NVO I PREKO 100 POTPISNIKA INICIJATIVE I DODATNI ARGUMENTI
24/04/2024
AMNESTY INTERNATIONAL OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023. GODINU
25/04/2024

VLADA OPET NEĆE O SREBRENICI!

Na dnevnom redu Vlade Crne Gore ni danas se nije našao predlog da država kosponzoriše rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici. Do početka Vladinog zasjedanja ukupno 89 NVO i preko 200 istaknutih građana i građanki je podržalo tu inicijativu.

Naglašavamo da kosponzorstvo državu baš ništa ne košta u finansijskom smislu, dok itekako može da je košta ugleda u međunarodnoj zajednici.

Crna Gora je članica Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kandidatkinja za članstvo u Savjetu bezbjednosti, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, što je sve, u najmanju ruku, obavezuje da ne odustane od deklaracije i rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koje je njena Skupština već usvojila, i koje su predviđale da se 11. jul proglasi za Dan sjećanja na taj genocid.

Kosponzorstvo rezolucije su od bivših jugoslovenskih republika već najavile Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, dok Kosovo, koje nije država članica UN, podržava tu rezoluciju. Jedino je Srbija protiv, jer njena politika nažalost ne odustaje od destruktivnog pravca iz devedesetih.

Kosponzorstvo rezolucije može da se objavi do njenog usvajanja 2. maja ove godine.

Crna Gora bi bez oklijevanja morala da pokaže na međunarodnoj sceni ono što je rekla u svojoj Skupštini – da taj genocid najoštrije osuđuje, da 11. jul uspostavi kao Dan sjećanja i da obrazovanjem i vladavinom prava obezbijedi da se nešto slično na ovim prostorima više ne ponovi.

Očekujemo od predsjednika Vlade da hitno objasni odustaje li crnogorska vlast od državnog stava o najoštrijoj osudi genocida u Srebrenici?!