Odgovor na reagovanje Vrhovnog suda – u narednim oglasima navesti da zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov

OMBUDSMAN O ISTRAŽIVANJU PRIJAVE TORTURE MILA JOVANOVIĆA: NEDJELOTVORNA ISTRAGA ODT U PODGORICI
08/04/2024
PROTEST 16 NEVLADINIH ORGANIZACIJA PROTIV PREDLOGA DA SE AKTUELNIM SUDIJAMA USTAVNOG SUDA PRODUŽI MANDAT
12/04/2024

Odgovor na reagovanje Vrhovnog suda – u narednim oglasima navesti da zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov

Akcija za ljudska prava se obratila Vrhovnom sudu Crne Gore u vezi sa njihovim reagovanjem od 3. aprila 2024. godine pod naslovom “Zaposlenost kandidata nije nužno eliminacioni uslov”.

Predložili smo v.d. predsjednici Vrhovnog suda, Vesni Vučković, da u narednim javnim oglasima za prijem pripravnika u sudove, bude jasno navedeno da izvod iz evidencije ličnog kartona nezaposlenog lica nije obavezan, odnosno nije eliminacioni uslov, i da se prekid radnog odnosa očekuje tek nakon objave Odluke o izboru pripravnika.

Našoj organizaciji su se obratile dvije osobe, koje se nisu prijavile na oglas jer su smatrale da bi prethodno morale dati otkaz. Ne može se isključiti mogućnost da je bilo više onih koji su na isti način tumačili nedvosmislenu formulaciju iz oglasa. 

Pozdravljamo to što je Vrhovni sud spreman da prepozna probleme u sistemu izbora pripravnika i uvaži sve moguće razloge za niski odziv na oglasima. S velikim interesovanjem očekujemo konkretne korake ka riješavanju ovih problema.

Obraćanje HRA Vrhovnom sudu možete pogledati ovdje.