Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – nosioci javnih funkcija da suzbijaju predrasude i promovišu mir

POČELO SUĐENJE U NIKŠIĆU ZA NAPAD NA GRAĐANSKOG AKTIVISTU BOŠKA PAVIĆEVIĆA
26/01/2024
DRŽAVA NASTAVLJA DA PLAĆA ODŠTETE ZBOG NEDJELOTVORNIH ISTRAGA POLICIJSKE TORTURE
02/02/2024

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – nosioci javnih funkcija da suzbijaju predrasude i promovišu mir

Danas se navršava 79 godina od oslobođenja 7500 zatvorenika koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj, najvećeg i najozloglašenijeg logora nacističke Njemačke. U njemu je stradalo oko 1,1 milion ljudi, pretežno Jevreja. Za vrijeme Drugog svetskog rata, 6 miliona evropskih Jevreja ubijeno je u sličnim logorima.

Rezolucijom UN 2005. godine ovaj dan je proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta.

Akcija za ljudska prava (HRA) podsjeća da je ideološka osnova Holokausta rasistička predrasuda o superiornosti bijele rase i jednog naroda nad ostalima. Ova izopačena ideja i danas predstavlja prijetnju demokratskim društvima. Ta predrasuda prvo je prerasla u diskriminaciju, u zabranu “inferiornima” da uživaju ista prava kao Njemci, a zatim i u sistematsko ubijanje miliona Jevreja, Roma, Slovena, osoba s invaliditetom, političkih neistomišljenika i homoseksualaca u koncentracionim logorima i drugim zatvorima tokom Drugog svjetskog rata.

Nažalost, svjedoci smo da je juče Međunarodni sud pravde zahtijevao upravo od jevrejske države Izrael hitnu obustavu nasilja nad Palestincima s obzirom na desetine hiljada nedužnih civilnih žrtava njenih oružanih napada u Gazi.

Ohrabrujuća vijest je da su ministri kulture država sa teritorije bivše Jugoslavije u četvrtak potpisali sporazum o ponovnom uspostavljanju zajedničke postavke u muzeju bivšeg logora Aušvic – Birkenau. Prvo njeno postavljanje bilo je 1963. godine, dok je 2008. godine “Jugoslovenski paviljon” nažalost zatvoren. Obnavljanjem postavke odaje se počast oko 20.000 žrtava Holokausta s područja Jugoslavije koje su stradale u ovom logoru i čuva sjećanje na njih. Preživjelo je samo manje od stotinu. Očekujemo da Srbija i Bosna i Hercegovina prihvate da i Kosovo učestvuje u ovoj postavci naredne godine, bar iz pijeteta prema žrtvama.

Državnici i ostali nosioci javnih funkcija posebno su odgovorni da svakim svojim djelom promovišu ljudsko dostojanstvo i suzbijaju predrasude i mržnju koji dovode do nasilja i uništavanja ljudi.