POČELO SUĐENJE U NIKŠIĆU ZA NAPAD NA GRAĐANSKOG AKTIVISTU BOŠKA PAVIĆEVIĆA

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA OPRAVDAVA ZLOSTAVLJANJE
25/01/2024
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – nosioci javnih funkcija da suzbijaju predrasude i promovišu mir
27/01/2024

POČELO SUĐENJE U NIKŠIĆU ZA NAPAD NA GRAĐANSKOG AKTIVISTU BOŠKA PAVIĆEVIĆA

Juče je u Osnovnom sudu u Nikšiću, pred sudijom Mirkom Kojovićem, počelo suđenje dvojici okrivljenih za nanošenje teške tjelesne povrede Bošku Pavićeviću, građanskom aktivisti iz Nikšića, koji se suprotstavio vandalima u noći između 2. i 3. decembra prošle godine.

Okrivljeni su rođaci Miloš (19) i Matija Stanišić (18), koji su Pavićevića oborili na zemlju udarcima u glavu, i nastavili da ga udaraju, tako da su mu slomili vilice.

Podsjećamo, Pavićević je prije napada upozorio grupu tinejdžera da ne čupaju cvijeće na Trgu slobode u Nikšiću i ne parkiraju automobile po trgu, koji je inače pješačka zona. Kada su nastavili sa takvim ponašanjem, počeo je da ih snima telefonom, što je dvojicu okrivljenih navelo da ga isprebijaju tako da mu slome vilicu, a Duška Radojičića, koji je bio u društvu sa Pavićevićem, takođe udarcem u glavu obore na zemlju.

Na početku suđenja su saslušani svi svjedoci i okrivljeni. U nastavku suđenja, već u ponedjeljak, pogledaće se snimci incidenta i vještak će se dodatno izjasniti oko povreda.

Ovo je pozitivan primjer brzog zakazivanja nastavka krivičnog suđenja, koje bi na takav način moglo veoma efikasno da se završi.

Međutim, zabrinjava ocjena nadležnog državnog tužioca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Dejana Đorđevića da odustane od krivičnog gonjenja protiv okrivljenih zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje izvršenog prema Bošku Pavićeviću ali i Dušanu Radojičiću, koji je bio u društvu Pavićevića, jer prema nalazu vještaka “udarac koji je dobio Radojičić nije povreda”.

Advokat Dalibor Tomović, koji zastupa Pavićevića, zatražio je da državni tužilac odluči o tome u formi rješenja, na koje bi se onda mogla uložiti pritužba višem tužilaštvu.

Boško Pavićević je postupao kao odgovorni građanin i aktivista i za to platio ozbiljnu cijenu u vidu teške tjelesne povrede. U znak solidarnosti, Akcija za ljudska prava mu pruža besplatnu pravnu pomoć zahvaljujući podršci fondacije Sigrid Rausing Trust.