Svjetski dan mentalnog zdravlja u Crnoj Gori – bez adekvatnih uslova za liječenje i život u zajednici

75 dana bez ikakve reakcije državnih tužilaca na prijavu policijskog službenika za iznuđivanje iskaza
02/10/2023
HRA i CŽP PROTIV MIZOGINIJE PREMA IVANI VUJOVIĆ: POLITIČARI DA SAOPŠTAVAJU ARGUMENTE BEZ OMALOVAŽAVANJA ŽENA
11/10/2023

Svjetski dan mentalnog zdravlja u Crnoj Gori – bez adekvatnih uslova za liječenje i život u zajednici

U Crnoj Gori ne postoje adekvatni uslovi za liječenje osoba sa mentalnim oboljenjima, a posebno djece kojima je potrebna hitna hospitalizacija.

Uprkos mnogim obećanjima, do danas:

  • socijalni pacijenti za čijim je liječenjem prestala potreba i dalje žive u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru jer država za njihovo zbrinjavanje nema rješenje;
  • nije započeta izgradnja specijalne bolnice u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, u koju bi se izmjestili forenzički pacijenti i u kojoj bi se liječili zatvorenici;
  • neizvjestan je rok za završetak izgradnje nove Klinike za psihijatriju u Podgorici;
  • nisu obezbjeđeni smještajni kapaciteti za bolničko liječenje djece sa mentalnim oboljenjima već se ona smještaju u države regiona (najčešće Srbiju).

Akcija za ljudska prava apeluje na nadležne državne institucije – Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo pravde, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, sve lokalne samouprave – da hitno, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu mjere i aktivnosti predviđene Strategijom zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja u Crnoj Gori 2019-2023, konkretno, da formiraju radnu grupu za izradu analize uslova i potreba za početak realizacije socijalnog stanovanja uz podršku u zajednici; da unaprijede funkcionisanje asertivnih timova koji su oformljeni pri Centrima za mentalno zdravlje i sprovedu analizu usklađenosti legislative u oblasti mentalnog zdravlja sa relevantnim međunarodnim preporukama na području poštovanja i zaštite ljudskih prava osoba sa mentalnim oboljenjima. S realizacijom svih ovih aktivnosti se kasni jer je trebalo da se sprovedu još 2019. godine, tj. još prije četiri godine!

Apelujemo posebno na Ministarstvo zdravlja da hitno i ozbiljno pristupi pripremi nove Strategije zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja u Crnoj Gori – jer važeća Strategija ističe za tri mjeseca – koja će sadržati precizne informacije o tome koje sve aktivnosti iz prethodne Strategije nijesu ispunjene i zašto nijesu ispunjene.

Navedeno je zaključeno i na današnjoj konferenciji koju je organizovao Caritas Crne Gore, na kojoj je socijalna radnica Akcije za ljudska prava, Martina Markolović, učestvovala u svojstvu panelistkinje. Ona je, između ostalog, podsjetila prisutne da Crna Gora do danas nije ispunila brojne preporuke Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (CPT) još iz 2004. godine, Ombudsmana, Akcije za ljudska prava i drugih nevladinih organizacija date u cilju unapređenja položaja osoba sa mentalnim oboljenjem i poštovanja njihovih prava.

Markolović je naglasila značaj adekvatnog medijskog izvještavanja o mentalnom zdravlju u cilju razbijanja predrasuda i stereotipa koji su još uvijek u velikoj mjeri prisutni u Crnoj Gori toliko da sprečavaju blagovremeno i adekvatno liječenje. Neophodno je dodatno obrazovanje stanovništva o mentalnim oboljenjima jer neznanje uzrokuje strah, sramotu i stigmatizaciju, koja doprinosi pogoršanju bolesti i tragičnim ishodima.

Zahvaljujemo se Caritasu Crne Gore na pozivu i prilici da od kolega u okruženju (Bosni i Hercegovini i Sloveniji) učimo o uspješnim primjerima deinstitucionalizacije tj. izmještanju osoba iz ustanove u zajednicu, ali i stvaranju ne samo udobnog, već i prijatnog okruženja u institucijama, naročito onda kada je smještaj neophodan (npr. u domovima za stare). I Slovenija i Bosna i Hercegovina su daleko ispred Crne Gore. Iako konferenciji nažalost nijesu prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja, očekujemo da se upoznaju s uspješnom praksom u neposrednom okruženju i počnu da primjenjuju ono što je Strategijom obećano da će se ispuniti još 2019. godine.