HRA i CŽP PROTIV MIZOGINIJE PREMA IVANI VUJOVIĆ: POLITIČARI DA SAOPŠTAVAJU ARGUMENTE BEZ OMALOVAŽAVANJA ŽENA

Svjetski dan mentalnog zdravlja u Crnoj Gori – bez adekvatnih uslova za liječenje i život u zajednici
10/10/2023
NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM: CRNU OPEL ASTRU KOJU SU KORISTILI OKRIVLJENI DUŽIO MILOŠ VUČINIĆ?
11/10/2023

HRA i CŽP PROTIV MIZOGINIJE PREMA IVANI VUJOVIĆ: POLITIČARI DA SAOPŠTAVAJU ARGUMENTE BEZ OMALOVAŽAVANJA ŽENA

Akcija za ljudska prava i Centar za ženska prava osuđuju pristup političara Milutina Đukanovića iz Nove srpske demokratije (ex Demokratski front), koji je izjave organizacije Juventas, čija je direktorka dugogodišnja aktivistkinja Ivana Vujović, omalovažio i odbacio kao izjave nečije “supruge”. Ovakav postupak je primjer mizoginije, tj. govora mržnje prema ženama, koji predstavlja oblik diskriminacije, i koji je neprihvatljiv u demokratskom društvu.

Govor mržnje nije samo “ubićemo, zaklaćemo”, “objesićemo” i sl, već i omalovažavanje žene na način da se s njenim argumentima ne raspravlja, nego se ona a priori odbacuje zbog toga što je bilo čija postojeća ili bivša supruga.

Crna Gora se na svom evropskom i demokratskom putu razvoja mora dosljedno distancirati od ovakvog i svakog drugog govora mržnje, koji sprečava argumentovanu debatu u kojoj za našu državu moramo tražiti najmudrija rješenja.

Pozivamo sve političare i političarke da osude ovakav vid komunikacije u javnom prostoru i da se usmjere isključivo na argumentovanu debatu o popisu i svemu ostalom.

 

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava i

Maja Raičević, Centar za ženska prava