SUĐENJE ZBOG POLICIJSKE TORTURE: ŠEF KRIMINALISTIČKE POLICIJE RUKOVODIO POLICIJSKOM AKCIJOM, ALI SE NE SJEĆA KO JE SPROVODIO

BEZ PRAVDE ZA PORODICU KLAPUH I POSLIJE 31 GODINE
05/07/2023
OMBUDSMANKA RTCG PREDLOŽILA SAVJETU RTCG: UVAŽITI PRIGOVOR ZBOG NEEMITOVANJA INFORMACIJE U DNEVNIKU 2 O PROTESTU 18 NVO ZBOG PONOVNOG NEZAKONITOG IZBORA BORISA RAONIĆA ZA DIREKTORA RTCG
08/07/2023

SUĐENJE ZBOG POLICIJSKE TORTURE: ŠEF KRIMINALISTIČKE POLICIJE RUKOVODIO POLICIJSKOM AKCIJOM, ALI SE NE SJEĆA KO JE SPROVODIO

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Pred sudom je svjedočio Srđan Korać, načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Podgorica, koji je nadređen optuženim policijskim inspektorima. U svojstvu drugog svjedoka pred sudom se nije pojavila pozvana državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Ivana Vuksanović, zbog godišnjeg odmora. Ona je saslušavala Boljevića posle zlostavljanja koje je, prema optužnici, pretrpio od policijskih službenika.

Srđan Korać je rekao da je on naredio dovođenje Marka Boljevića u službene prostorije CB Podgorica 25. maja 2020. godine, gdje je, prema navodima optužnice, podvrgnut brutalnoj torturi. Takođe, ocijenio je da je tog dana bilo neophodno da po Boljevića u mjesto Lapčiće odu četiri policijska službenika sa fantomkama, jer je, po njegovim riječima, to njihovo „zakonsko pravo i dio bezbjedonosne procjene i taktike“. Međutim, Korać je odgovarao da se ili ne sjeća ili da ne zna ko je od policijskih službenika otišao po Boljevića, da li mu je tom prilikom uručen poziv za saslušanje, ko ga je u službenim prostorijama ispitivao, koliko je to ispitivanje trajalo, da li je nekoga od inspektora koji su toga dana od Boljevića uzimali izjavu ipak prije završetka saslušanja poslao na neki drugi zadatak i ako jeste koga. Nije se izjasnio ni o tome koji državni tužioci su bili upoznati s radnjama policije u ovom predmetu, ali zna da su u pitanju bile dvije osobe.

Korać je istakao da je po njemu „vrlo simptomatično“ da se Marko Boljević još iste večeri nije požalio nadležnom tužiocu na torturu, već je za to sačekao sledeći dan. Tvrdi i da je interno pokušao da dođe do informacija šta se toga dana dogodilo, ali da su mu njegovi zaposleni, optuženi policijski službenici, rekli da su oni Boljevića samo dovodili i saslušavali, te da ga „oni nijesu mučili“, nego da je on u prostorijama policije „jeo, pio i u potpunosti sarađivao“. Na potpitanje sutkinje Larise Mijušković Stamatović „pa ko ga je onda mučio“, Korać je odgovorio da se u postupanje prema Boljeviću nijesu uključivali pripadnici drugih organizacionih jedinica.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. septembar u 8h, kada je predviđeno svjedočenje tužiteljke Ivane Vuksanović, koja je za sada posljednji planirani svjedok.

Akcija za ljudska prava nastavlja da prati ovo suđenje i da se zalaže za istragu i kažnjavanje i ovog slučaja torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.