OMBUDSMANKA RTCG PREDLOŽILA SAVJETU RTCG: UVAŽITI PRIGOVOR ZBOG NEEMITOVANJA INFORMACIJE U DNEVNIKU 2 O PROTESTU 18 NVO ZBOG PONOVNOG NEZAKONITOG IZBORA BORISA RAONIĆA ZA DIREKTORA RTCG

SUĐENJE ZBOG POLICIJSKE TORTURE: ŠEF KRIMINALISTIČKE POLICIJE RUKOVODIO POLICIJSKOM AKCIJOM, ALI SE NE SJEĆA KO JE SPROVODIO
07/07/2023
Tužilački savjet da temeljno istraži rad istražitelja ubistva Duška Jovanovića
10/07/2023

OMBUDSMANKA RTCG PREDLOŽILA SAVJETU RTCG: UVAŽITI PRIGOVOR ZBOG NEEMITOVANJA INFORMACIJE U DNEVNIKU 2 O PROTESTU 18 NVO ZBOG PONOVNOG NEZAKONITOG IZBORA BORISA RAONIĆA ZA DIREKTORA RTCG

Ombudsmanka RTCG, Danijela Popović, usvojila je prigovor Akcije za ljudska prava (HRA), podnijet u ime 18 nevladinih organizacija zato što RTCG u centralnom Dnevniku nije objavila informaciju o njihovom zajedničkom protestu zbog ponovnog nezakonitog izbora Borisa Raonića za direktora RTCG. Ombudsmanka je Savjetu RTCG predložila da prigovor uvaži.

U saopštenju od 6. juna 2023, Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), Centar za ženska prava, Centar za građanske slobode (CEGAS), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Institut alternativa (IA), Institut za medije Crne Gore (IMCG), Juventas, Media Centar, Prima, Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Queer Montenegro protestvovale su zbog ponovnog nezakonitog izbora Borisa Raonića za direktora RTCG i pozvale članove Savjeta RTCG koji su učestvovali u tom izboru da daju ostavke na javne funkcije zbog ignorisanja pravosnažne sudske odluke i pretpostavljanja privatnih interesa javnom interesu.

Saopštenje je dostavljeno svim medijima, uključujući RTCG. Dok su tokom dana ostali elektronski mediji, uključujući i TV emitere, objavili saopštenje 18 NVO, Portal RTCG i TVCG su ignorisali ovu informaciju.

U skladu sa propisanom procedurom, Ombudsmanka je prigovor dostavila uredništvu RTCG koje je odgovorilo sledeće: „Odluka da se ne objavi saopštenje 18 NVO je plod slobodne procjene urednika. U tom momentu je bilo mnogo više značajnijih informacija od ove. Da je ta procjena ispravna, pokazuje podatak da je u Crnoj Gori registrovano 5.163 NVO. U Dnevniku se objavi veliki broj informacija tako da bi napravili presedan ako usvojimo preporuku da se mora objaviti svako saopštenje koje grupe NVO pišu. Takođe, jasno je da nam namjera nije bila da nešto sakrijemo ako se zna da smo objavili saopštenje Media centra na istu temu, a koje je bilo direktno na štetu Javnog servisa i Savjeta RTCG”. Glavni urednik Dnevnika je Bojan Terzić.

U odnosu na odgovor uredništva, Ombudsmanka je „saglasna da je stvar uredničke slobode i procjene da odredi što će se i na koji način emitovati u informativnim emisijama”, ali ipak „saopštenja koja se tiču rada RTCG, a koje potpisuje određeni broj NVO treba pažljivo razmotriti”. Zato je u svom zaključku Savjetu RTCG predložila da prigovor uvaži.

Očekujemo da Savjet RTCG naloži odgovarajuće mjere menadžmentu RTCG, koji će biti obavezan da postupi po njima. Zajedničko saopštenje 18 veoma aktivnih i uticajnih NVO, čija pojedinačna saopštenja inače redovno objavljuju mediji uključujući RTCG, predstavlja vijest koju javni servis ne smije da ignoriše, pogotovo kada se radi o kritici njegovih upravnih organa.

Ovo je već drugi prigovor HRA koji Ombudsmanka RTCG usvaja u poslednja tri meseca. Prvi se odnosio na odluku uredništva Dnevnika da za prilog o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Deportacije izbjeglica kao sagovornike ne angažuje ni podnosioce predstavke o kojoj je odlučeno, ni predstavnike HRA, čija je direktorica zastupala žrtve Deportacije u tom postupku.

Uredništvo Dnevnika je umjesto toga odlučilo da jedini sagovornici budu iz Građanske alijanse, organizacije čiji je bivši direktor sadašnji generalni direktor RTCG Boris Raonić, i zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Valentina Pavličić.

 

Akcija za ljudska prava (HRA)

Asocijacija Spektra

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI)

Centar za ženska prava (CŽP)

Centar za građanske slobode (CEGAS)

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CINCG)

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG)

Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF)

Institut Alternativa (IA)

Institut za medije Crne Gore (IMCG)

Juventas

Media centar

PRIMA

Sindikat medija Crne Gore (SMCG)

Queer Montenegro