Saopštenje IRCT – Crna Gora: Međunarodni savjet za rehabilitaciju žrtava torture pozdravlja početak dugo odgađanog suđenja za torturu i poziva na okončanje nekažnjivosti

24 GODINE BEZ OBEŠTEĆENJA ZA ŽRTVE IZ MURINA
29/04/2023
POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA
03/05/2023

Saopštenje IRCT – Crna Gora: Međunarodni savjet za rehabilitaciju žrtava torture pozdravlja početak dugo odgađanog suđenja za torturu i poziva na okončanje nekažnjivosti

Međunarodni savjet za rehabilitaciju žrtava torture (International Rehabilitation Council for Torture Victims – IRCT) pozdravlja početak dugo odgađanog suđenja petorici policijskih službenika, koje je državno tužilaštvo Crne Gore još prije godinu dana optužilo za mučenje Marka Boljevića, jedne od tri žrtve policijske torture u istrazi „bombaških napada“ iz 2015. godine. Dvojica su mučeni da bi sebe lažno optužili, a Boljević da bi njih lažno optužio.

Ekspertska grupa nezavisnih forenzičara je 2020. sprovela forenzički pregled Boljevića i zaključila da su raspoloživi dokazi u velikoj mjeri konzistentni sa njegovim navodima o torturi od strane crnogorske policije 25. maja 2020. godine, kada je i priveden. Dana 1. marta 2022, državni tužilac Crne Gore optužio je petoricu policijskih inspektora za mučenje Boljevića. Optužnica je od strane suda potvrđena 16. maja iste godine. Prvo ročište je održano 28. aprila 2023, nakon što je prethodno sedam puta odgađano zbog odsustva optuženih, njihovih advokata, pa čak i državnog tužioca. Nastavak suđenja zakazan je za 4. maj.

IRCT poziva crnogorske pravosudne organe da iskoriste svoja ovlašćenja i obezbijede efikasno suđenje u slučajevima torture, a državni tužilaštvo da ozbiljno pristupi svojim dužnostima i sve osobe odgovorne za sistemsko iznuđivanje iskaza policijskom torturom istraži i krivično goni.

Pored dugih kašnjenja u suđenju, slučaj gospodina Boljevića obilježili su i događaji koji su potkopali povjerenje javnosti i međunarodne zajednice u riješenost Crne Gore da suzbije i krivično goni djela torture. Prije samo dvije nedelje, ministar unutrašnjih poslova je javno pohvalio optužene i odbio da ih suspenduje sa dužnosti. Ministar je takođe javno uznemiravao i omalovažavao lokalnu nevladinu organizaciju Akcija za ljudska prava i njenu izvršnu direktoricu Teu Gorjanc Prelević zbog zalaganja za suspenziju.

Prema Principima UN o djelotvornoj istrazi i dokumentovanju torture i drugog svirepog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, službenici koji su osumnjičeni da su počinili mučenje ili druga djela zlostavljanja moraju biti suspendovani sa dužnosti tokom trajanja zvanične istrage. Uklanjanje navodnih počinilaca je neophodno kako bi se osiguralo kontinuirano povjerenje javnosti u institucije, poštovanje vladavine prava, kao i da bi se osiguralo da počinioci ne ometaju istragu niti da dalje vrše zločine. Iako IRCT sa zadovoljstvom konstatuje da je svih pet službenika sada suspendovano sa dužnosti, i dalje smo duboko zabrinuti zbog prvobitnog odgađanja suđenja, ali i činjenice da ministar unutrašnjih poslova nije javno porekao svoje komentare niti se javno izvinio Akciji za ljudska prava.

Aktivisti za ljudska prava igraju suštinsku ulogu u praćenju djelovanja države i promovisanju njene obaveze da poštuje ljudska prava i ne smiju biti napadani niti omalovažavani zbog svojih zakonitih aktivnosti. Izjave ministra krše globalni konsenzus da je tortura apsolutno zabranjena, ali i obavezu Crne Gore da primjenjuje domaće zakone i niz međunarodnih ugovora koje je ratifikovala, uključujući Konvenciju UN protiv torture.

Predstavljajući 160 rehabilitacionih centara za torturu iz 76 država, Međunarodni savjet za rehabilitaciju žrtava torture predstavlja najveću svjetsku organizaciju zasnovanu na članstvu, koja je specijalizovana za dokumentovanje torture i tretman žrtava.