SJUTRA OSMI POKUŠAJ POČETKA SUĐENJA POLICIJSKIM INSPEKTORIMA ZA TORTURU

MINISTAR ADŽIĆ SUSPENDOVAO POLICIJSKE INSPEKTORE OPTUŽENE ZA TORTURU POSLE 9 MJESECI
21/04/2023
POČELO SUĐENJE ZA TORTURU NAD BOLJEVIĆEM
28/04/2023

SJUTRA OSMI POKUŠAJ POČETKA SUĐENJA POLICIJSKIM INSPEKTORIMA ZA TORTURU

Ilustracija, izvor: Amnesty International

Za sjutra, petak, 28. aprila, zakazan je osmi pokušaj da pred Osnovnim sudom u Podgorici započne suđenje petorici kriminalističkih inspektora koji su optuženi za iznuđivanje iskaza u CB Podgorica teškim nasiljem od Marka Boljevića. Optuženi policijski službenici (Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Danilo Grbović i Ivan Peruničić) nedavno su suspendovani poslije višemjesečnog odbijanja ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da primjeni zakon i udalji ih od vršenja dužnosti.

Suđenje je trebalo da počne još 15. septembra 2022. godine i do danas je odlagano čak 7 puta iz različitih razloga, uključujući neopravdan izostanak optuženih službenika policije, njihovih advokata, ali i nadležne državne tužiteljke.

Očekujemo od suda da ne podlegne pritiscima ministra unutrašnjih poslova i da sudi nezavisno i nepristrasno. Podsjećamo da je prethodno ministar unutrašnjih poslova u više navrata stao u odbranu optuženim policijskim službenicima navodeći da „iskreno vjeruje u njihovu nevinost“, da će postupak protiv njih „ubrzo biti okončan – da su u pitanju dani da se to dogodi“, te da će se za „godinu, dvije ili tri vidjeti da je bio u pravu“.

Materijalni dokazi, uključujući nalaze domaćih i stranih medicinskih vještaka, potvrđuju da je Boljević bio žrtva policijske torture 25. maja 2020. godine u CB Podgorica. Optužnicu je potvrdilo sudsko vijeće u maju 2022. godine.

Očekujemo da i sud i državni tužilac preduzimaju sve potrebne mjere u cilju obezbjeđivanja efikasnog suđenja i sprečavanja njegovog daljeg odlaganja. Crna Gora mora obezbijediti djelotvorno procesuiranje prijava torture.