POČELO SUĐENJE ZA TORTURU NAD BOLJEVIĆEM

SJUTRA OSMI POKUŠAJ POČETKA SUĐENJA POLICIJSKIM INSPEKTORIMA ZA TORTURU
27/04/2023
24 GODINE BEZ OBEŠTEĆENJA ZA ŽRTVE IZ MURINA
29/04/2023

POČELO SUĐENJE ZA TORTURU NAD BOLJEVIĆEM

Foto: Amnesty International

Danas je u Osnovnom sudu u Podgorici konačno počelo suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Na početku glavnog pretresa, advokat Marko Radović zatražio je od sutkinje Larise Mijušković Stamatović da isključi javnost sa suđenja tvrdeći da “Akcija za ljudska prava narušava privatni život okrivljenih svojim medijskim pritiskom”. Advokat Radović je pojasnio da je HRA “targetirala inspektora Bojana Vujačića fotografisanjem u vršenju službene dužnosti”. Sutkinja Mijušković Stamatović je odbila ovaj predlog s obrazloženjem da za isključenje javnosti nijesu ispunjene procesne pretpostavke, niti priroda samog postupka to zahtjeva. Podsjećamo da je fotografiju inspektora Vujačića u vršenju dužnosti na javnom mjestu sačinio savjesni građanin Podgorice, a mi smo je objavili u cilju uticaja na ministra Adžića da zakonito radi svoj posao i suspenduje inspektore optužene za torturu.

Advokat Radović je zahtjevao i da se iz postupka izuzmu izjave svjedoka, posebno oštećenog Marka Boljevića i njegovog oca, Gorana, jer njihovom saslušanju nijesu prisustvovali okrivljeni policijski službenici. Ovom zahtjevu nije udovoljeno, jer su i oštećeni i njegov otac svoje izjave pred tužilaštvom dali u trenutku kada nije bio poznat identitet okrivljenih, pa tako nije ni bilo moguće obezbijediti njihovo prisustvo.

Suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice i iznošenjem odbrane. Svi okrivljeni su se izjasnili da se ne osjećaju krivima, ostajući pri svojim ranijim odbranama koje su dali u postupku pred nadležnim tužilaštvom. Tada su naveli da su od Marka Boljevića samo prikupljali obavještenja u svojstvu građanina, da je on po sopstvenom nahođenju mogao piti vode, ići u toalet i jesti sendvič i da je u takvim situacijama uobičajeno i da građanin svojevoljno u CB-u ostane i 12 sati. Dodali su da je Boljević tom prilikom sarađivao i da nad njim nijesu vršili bilo kakvu fizičku ili psihičku torturu. Dalje su tvrdili i da na njegovom tijelu nijesu uočili bilo kakve povrede koje bi na takve radnje upućivale. Okrivljeni su odlučili da koriste svoje pravo da ne odgovaraju na pitanja oštećenog i njegovog punomoćnika.

Optužnica protiv Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vujoševića zasnovana je na materijalnim i personalnim dokazima u vidu izjava šest svjedoka, službenih zabilješki Uprave policije, dopisa Sektora za borbu protiv kriminala, nalaza i mišljenja sudskog vještaka medicinske struke i izvoda iz kaznene evidencije.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. maj u 12h.

HRA izražava zadovoljstvo što je suđenje policijskim inspektorima konačno započelo i što je nastavak glavnog pretresa zakazan već za 4. maj. Nadamo se da će se suđenje dalje odvijati efikasno, u interesu pravde.