Naša djeca ne zaslužuju da žive u strahu od nasilnika

APEL HRA: VLADA I MINISTARSTVO PRAVDE DA USPOSTAVE SUDSKU POLICIJU U CRNOJ GORI POSLIJE VIŠE OD DVIJE DECENIJE
06/03/2023
UMJESTO SUSPENZIJE ZBOG TORTURE, TV EKRANI
07/03/2023

Naša djeca ne zaslužuju da žive u strahu od nasilnika

Udruženje Roditelji i Akcija za ljudska prava pozivaju nadležne da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i odgovarajuće kazne sve učesnike oba događaja u kojima su nedavno pretučeni tinejdžeri u Glavnom gradu.

Apelujemo da se detaljno sagleda ko je učestvovao u nasilju u oba slučaja – u prvom, koji se dogodio prije nešto manje od mjesec dana, kada je maloljetnik pretrpio torturu od, kako mediji objavljuju, istog počinioca nasilja u drugom slučaju, koji se dogodio juče. Neophodno je utvrditi identitet svih koji su, ne samo neposredno primjenjivali nasilje, već im u tome i pomagali i koji su ih na to podstrekavali.

Pozivamo tužilaštvo da ispita i da li je neko od drugova nasilnika koji su prisustvovali događaju izvršio krivično djelo nepružanje pomoći iz čl. 157 KZCG, posebno imajući u vidu teške posljedice nasilja izvršenog prema maloljetnoj žrtvi.

Zahtijevamo od nadležnih da zaštite djecu od nasilnika i nasilja, koje je izgleda postalo naša svakodnevica i što je još opasnije, prihvaljivo ponašanje za koje odgovornost izostaje čak i kada se ponavlja.

Podsjećamo da je država dužna da sprovede djelotvornu istragu zlostavljanja i kada ga učine treća lica koja nisu državni službenici (Evropski sud za ljudska prava u slučaju porodice Alković protiv Crne Gore, 2017).

Naša djeca ne zaslužuju da žive u strahu od nasilnika ni zbog čega, a kamoli zbog majice fudbalskog kluba koju nose.

Imajući u vidu informaciju iz medija da su roditelji dvojice osumnjičenih za nasilničko ponašanje dugogodišnji službenici Uprave policije, tražimo da se ispita da li je nadležni tužilac bio pod pritiskom da osumnjičenog za teško nasilje ne zadrži 72 časa, kao što je u sličnim slučajevima uobičajeno?

Imajući u vidu nedjelotvorne istrage policijske torture i blagonaklonost sistema prema nasilnicima, neophodno je pod lupom držati i ovaj slučaj, ne dopustiti da se zataška i da se dalje ugrozi bezbjednost još nekog djeteta.

Ne dozvolimo da se ovakvi slučajevi ubuduće ponavljaju, jer djeca nijesu kriva zbog toga što kao društvo imamo veliki problem sa nasilničkim ponašanjem na svim nivoima. Upravo ovakva atmosfera, u kojoj smo, iziskuje posebnu senzibilisanost svih, a posebno policije, tužilaštva i sudstva.

Podsjećamo i da je Udruženje Roditelji zbog nasilja i ugrožene bezbjednosti djece tražilo još u septembru prošle godine hitnu sjednicu Savjeta za prava djeteta Vlade Crne Gore, na koju bi bili pozvani i predstavnici tužilaštva, sudstva i policije, ali da i pored najava, nikada nije održana.