ČETVRTI PUT BEZ STARTA SUĐENJA ZA IZNUĐIVANJE ISKAZA

POVODOM NAPADA NA ZAŠTITNIKA LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA
20/01/2023
Proaktivno procesuiranje ratnih zločina je obaveza države i moralni dug prema žrtvama
28/01/2023

ČETVRTI PUT BEZ STARTA SUĐENJA ZA IZNUĐIVANJE ISKAZA

Ilustracija, izvor: Amnesty International

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odložen je po četvrti put.

Boljević, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage „bombaških napada” na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand. Za iznuđivanje iskaza od Boljevića optuženi su kriminalistički inspektori Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević. Ljekočević je optužen u drugom predmetu da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, dok za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen.

Suđenje je odloženo zbog izostanka optuženog Ljekočevića, koji je opravdan medicinskim razlozima. Danas nisu pristupili ni svjedoci, za koje ne postoji dokaz da su uredno pozvani.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu su advokati odbrane zahtjevali izuzeće postupajuće tužiteljke Romine Vlahović, ali i cjelokupnog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Ovi zahtjevi su u međuvremenu odbijeni kao neosnovani.

Suđenje je odloženo za 6. mart 2023. godine. To znači da će početak ovog suđenja kasniti najmanje šest mjeseci imajući u vidu da je prvobitno bio zakazan za 15. septembar 2022. godine.

Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture. Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu. Sud je dužan da vodi računa da se postupak sprovede efikasno, uz poštovanje prava na suđenje u razumnom roku.

Više informacija o ovom slučaju pogledajte na sajtu Akcije za ljudska prava u izvještaju “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”.