DRUGI PUT ODLOŽENO SUĐENJE ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

6 NVO: JOVAN MARKUŠ ŠIRI GOVOR MRŽNJE PREMA ROMIMA I KRŠI PRAVA DJETETA
11/11/2022
IZBOR SUDIJA USTAVNOG SUDA JE DOKAZ LEGITIMITETA DRŽAVE
28/11/2022

DRUGI PUT ODLOŽENO SUĐENJE ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

Ilustracija, izvor: Amnesty International

Početak suđenja zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza od oštećenog Benjamina Mugoše u istrazi „bombaških napada”, protiv okrivljenog inspektora CB Podgorica Dalibora Ljekočevića, danas je po drugi put odloženo pred Osnovnim sudom u Podgorici. Suđenje je prvi put odloženo 3. oktobra ove godine, jer okrivljeni nije pristupio saslušanju bez opravdanog razloga, iako mu je poziv bio uredno dostavljen. Danas se okrivljeni nije pojavio zbog bolesti, o kojoj je Sud obavijestio njegov advokat.

Suđenje je odloženo za 11. januar 2023. godine i tada se očekuje izjašnjenje okrivljenog Dalibora Ljekočevića o svim okolnostima koje mu se stavljaju na teret.

Predmet pred Osnovnim sudom vodi sutkinja Ivana Becić.

Podsjećamo, poslije dvije godine od brutalnog zlostavljanja Benjamina Mugoše u CB Podgorica 1. juna 2022. godine, državna tužiteljka Snežana Šišević podnijela je 1. juna 2022. godine optužni predlog protiv inspektora kriminalističke policije CB Podgorica, Dalibora Ljekočevića zbog iznuđivanja iskaza na štetu Benjamina Mugoše. Ovaj slučaj je u vezi sa zlostavljanjem drugih lica u okviru iste istrage tzv. bombaških napada. Zbog iznuđivanja iskaza od navodnog svjedoka Marka Boljevića, državna tužiteljka Romina Vlahović optužila je petoricu inspektora iste kriminalističke policije CB Podgorica, među kojima i Ljekočevića. Zbog iznuđivanja iskaza od navodnog počinioca postavljanja eksploziva, Jovana Grujičića, koji je u međuvremenu pravosnažno oslobođen svih optužbi, još uvijek niko nije optužen iako su i međunarodni stručnjaci utvrdili da je i on bio žrtva zlostavljanja. U tom predmetu je više državno tužilaštvo po drugi put ukinulo rješenje o odbacivanju krivične prijave od strane osnovne državne tužiteljke u Podgorici Maje Knežević.

Više informacija o ovom slučaju može se pronaći na sajtu Akcije za ljudska prava u okviru saopštenja i u izvještaju “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”.

Akcija za ljudska prava prati sva suđenja u ovom predmetu s aspekta primjene međunarodnih standarda zabrane torture u Crnoj Gori.