POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ZA OKONČANJE NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA PROTIV NOVINARA

SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET DA RADE BOLJE I DA SE TO VIDI
01/11/2022
MONITOR: TEA GORJANC PRELEVIĆ, DIREKTORICA AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA: Pravna struka se predaje, političari ne poštuju pravni poredak
04/11/2022

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ZA OKONČANJE NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA PROTIV NOVINARA

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) podsjeća na najteže zločine protiv novinara u Crnoj Gori koji do danas nijesu istraženi i kažnjeni i apeluje da počinioci i nalogodavci tih zločina ne ostanu nekažnjeni.

Ubijeni ili napadnuti novinari su pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

Već 18 godina nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. HRA je u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora“, koji je objavljen 2016. godine povodom dvanaest godina tog ubistva, zaključila da istraga nije djelotvorno sprovedena, da su mnoga pitanja ostala nerazjašnjena i apelovala na nadležne da angažuju inostranog stručnjaka da preispita dosadašnju istragu, ali to do danas nije učinjeno. Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare donijela je još u oktobru 2018. godine, a u posljednje četiri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga, uprkos datim obećanjima. Tako nas je i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u pismu od 13. juna ove godine, uvjeravao da će “dati svoj puni doprinos ovoj temi”

Juče se navršilo 15 godina od pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u Beranama 1.11.2007. godine, a napadači i nalogodavci još uvijek nijesu pronađeni. Istraga je obustavljena 2015. godine, a Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dan danas vrši izviđaj, bez ikakvog napretka. Osnovni sud u Podgorici je još u oktobru 2017. godine utvrdio da je država prekršila Softićeva ljudska prava jer nije djelotvorno istražila taj napad. Kršenje Softićevih prava utvrdio je i Ustavni sud Crne Gore, 2017.godine.

Nedopustivo je i da više od 4 godine od poslednjeg napada na Oliveru Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ni ko je i zašto naručio prethodne napade na nju i njenu porodicu.

Novinari su glas društvene savjesti, čuvari demokratije. Napad na njih je napad i na našu slobodu informisanja. Sloboda izražavanja novinara je mjera slobode i svih njenih građana i zbog toga svaki napad na novinara mora biti efikasno i temeljno istražen i kažnjen.