DRUGI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN U FOČI

HRA O JAVNIM RASPRAVAMA O IZMJENAMA ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU I KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE
06/09/2022
IZVRŠNA VLAST DA NE VRŠI PRITISAK NA MEDIJE
09/09/2022

DRUGI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN U FOČI

Photo: N1

Početak suđenja Slobodanu Pekoviću, rođenom Ćurčić, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Foči, odloženo je danas po drugi put u Višem sudu u Podgorici, sada zbog opravdanog odsustva advokata odbrane. Prethodno ročište je odloženo 21. juna, kada je planirano da suđenje započne, zbog bolesti sudije. Novo ročište je zakazano za 30. septembar ove godine u 8h.

Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine. Ovo je prvo suđenje u Crnoj Gori za seksualno nasilje izvršeno tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prilikom saslušanja pred Specijalnim državnim tužilaštvom, Peković je negirao krivicu. Na zakazano ročište doveden je iz pritvora, gdje se nalazi zbog opasnosti od bjekstva.

Specijalno vijeće sudija u ovom predmetu čine sutkinja Nada Rabrenović, kao predsjednica, i sudije Zoran Radović i Goran Šćepanović kao članovi. Državna tužiteljka je Tanja Čolan Deretić, koja je upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo.

Akcija za ljudska prava prati ovaj krivični postupak.