Reagovanje povodom ponovljene javno izrečene mizoginije advokata Velibora Markovića

REAGOVANJE KOALICIJE ZA PRAVA LGBTIQ+ OSOBA – RAVNOPRAVNO POVODOM MEDIJSKIH NAVODA O PREDLAGANJU VELIBORA MARKOVIĆA ZA ČLANA KOMISIJE ZA ISPITIVANJE USKLAĐENOSTI ODREDBI TEMELJNOG UGOVORA SA PRAVNIM PORETKOM CRNE GORE
22/07/2022
REAGOVANJE HRA I CŽP POVODOM NAPADA NA LGBTIQ DROP IN CENTAR
24/07/2022

Reagovanje povodom ponovljene javno izrečene mizoginije advokata Velibora Markovića

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO poziva premijera Dritana Abazovica da hitno isključi advokata Velibora Markovića iz Komisije koja ima zadatak da ispita usuglašenost odredbi Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC sa pravnim poretkom Crne Gore. Takođe, očekujemo i da se premijer javno odredi u odnosu na najnovije ispade Markovića, a posebno juče objavljene podmukle komentare koji se odnose na koleginicu Teu Gorjanc Prelević i Anetu Spaić, dekanicu Pravnog fakulteta.

Pozivamo Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Sinišu Bjekovića, da samoinicijativno pokrene postupak povodom ovog slučaja, te još jednom Advokatsku Komoru Crne Gore da prestane da svojim ćutanjem i nečinjenjem saučestvuje u širenju mizoginije i homofobije, te da se hitno pozabavi prethodnim, kao i ponovoljenim mizoginim stavovima Markovića.

Javnosti ukazujemo da je advokat Marković juče, 22. jula, na svom profilu na društvenoj mreži Facebook javno podstrekivao mržnju i širio mizoginiju u svojoj reakciji na stav profesorke Anete Spajić da neće učestvovati u radu Komisije ukoliko u istoj bude i Marković koji gaji i javno promoviše homofobne i mizogine stavove.  Prethodno je, istog dana, krajnje neprimjereno reagovao i pokušavao diskreditovati Teu Gorjanc Prelević, izvršnu direktorku Akcije za ljudska prava, samo zato što je braneći principe izašla iz Komisije u kojoj je on imenovan.

Podsjećamo i na stav Delegacije EU u Crnoj Gori koja je u komentaru na izbor Markovića jasno podvukla da se “homofobija i rodno zasnovana netolerancija kose sa svime šta Evropska unija predstavlja, kao zajednica zasnovana na poštovanju ljudskog dostojanstva, jednakosti i pravdi”, kao i da “sastav tijela koja imenuje vlada treba da odražava ove temeljne vrijednosti”.

Na kraju, podsjećamo da je pravo nauka koja je zasnovana na etici koju Marković besprizorno gazi, te da Crna Gora kao sekularno uređena država koja stremi savremenim vrijednostima demokratskih društava i konceptima ljudskih prava i sloboda mora biti drustvo koje osuđuje svako neetičko ponašanje u svakoj profesiji, posebno u onima u kojima pravda, pravičnost i jednako postupanje prema svima mora biti osnovni predoslov za ekspertizu. Dolazak do rješenja podrazumijeva da svaki član radne grupe ima elementarnu kulturu dijaloga. Ta kultura je pretpostavka za civilizovanu raspravu i razmjenu argumenata. Kad je u timu neko ko već godinama na drugačije mišljenje reaguje najprizemnijim uvredama, to pokazuje da ne želi da dođete do rješenja.

Svako dalje odbijanje premijera Abazovića da smijeni Markovića jasno bi označilo sukob sa temeljnim vrijednostima EU, stavovima zapadnih partnera Crne Gore, kao i podršku u pokušaju diskreditacije civilnog društva od strane jednog homofoba i mizogina. Nadamo se da će premijer Abazović lako i brzo procijeniti što je jedino ispravno da sada preduzme, i da će time pokazati da ne podržava širenje netrpeljivosti prema ženama i LGBTIQ osobama.

Organizacije članice Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO:

Kvir Montenegro
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za ženska prava
Anima
Juventas
Asocijacija “Spektra”
NVO Prima
SOS Podgorica
Akcija za ljudska prava
Centar za afirmaciju RE populacije
Centar za monitoring i istraživanje – CeMI