ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

CRNA GORA DA DOSLJEDNO POŠTUJE ZAŠTITU PRAVA IZBJEGLICA I NAČELO NON-REFOULMENT (ZABRANU VRAĆANJA ILI PROTJERIVANJA)
20/06/2022
U SUSRET 26. JUNU, MEĐUNARODNOM DANU PODRŠKE ŽRTVAMA TORTURE: OBUSTAVITI TOLERANCIJU DRŽAVNOG NASILJA
25/06/2022

ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA

Foto: N1

Početak suđenja Slobodanu Pekoviću, rođenom Ćurčić, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koje je danas trebalo da se održi u Višem sudu u Podgorici odloženo je za 7. septembar ove godine, kada se očekuje iznošenje odbrane okrivljenog. Suđenje je odloženo zbog opravdanog odsustva jednog od sudija, članova specijalnog vijeća.

Akcija za ljudska prava će pratiti čitav tok krivičnog postupka.

Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine. Ovo je prvo suđenje u Crnoj Gori za seksualno nasilje izvršeno tokom rata u Bosni i Hercegovini i žrtva tog nasilja će imati status zaštićenog svjedoka. Njen punomoćnik, advokat Dalibor Tomović, zatražio je od suda da saslušanje bude sprovedeno putem video linka.

Za isto djelo seksualnog nasilja na štetu zaštićene svjedokinje, pred Sudom BiH se već vodio postupak protiv Jaska Gazdića, koji je zatim pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za to djelo i druge ratne zločine. U tom postupku zaštićena svjedokinja je decidno za silovanje optužila i Gazdića i Slobodana Pekovića (koji se tada prezivao Ćurčić). Sud BiH je u potpunosti poklonio vjeru iskazu svjedokinje jer je veoma uvjerljivo, detaljno i jasno opisala način izvršenja djela, potvrđen i medicinskom dokumentacijom.

Peković se tereti i da je početkom juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović. Njihova tijela su izgorjela u kući koju je nakon ubistva zapalio.

Prilikom saslušanja pred Specijalnim državnim tužilaštvom, Peković je negirao krivicu. Trenutno se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

Specijalno vijeće sudija u ovom predmetu čine sutkinja Nada Rabrenović, kao predsjednica i sudije Zoran Radović i Goran Šćepanović kao članovi. Državna tužiteljka je Tanja Čolan Deretić, koja je upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo.