DEVET MJESECI BEZ ODRŽANOG ROČIŠTA ZA RATNI ZLOČIN

Dječje pravo na obrazovanje o ljudskim pravima u Crnoj Gori: Građansko obrazovanje da ponovo bude obavezan predmet
28/02/2024
PROTEST 15 NVO: PREDLOŽENE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONIKA OPET NE JAČAJU ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI
07/03/2024

DEVET MJESECI BEZ ODRŽANOG ROČIŠTA ZA RATNI ZLOČIN

Danas je peti put zaredom odloženo suđenje Slobodanu Pekoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine. Ovo je prvo suđenje u Crnoj Gori za seksualno nasilje izvršeno tokom rata. Žrtva tog nasilja ima status zaštićenog svjedoka (A1).

Suđenje je odloženo zbog opravdanog odsustva branioca okrivljenog Pekovića, Ratka Pantovića, ali i nemogućnosti Suda Bosne i Hercegovine (BiH) da danas obezbijedi saslušanje pet svjedoka o izvršenim ubistvima. Kako se svjedoci nalaze u BiH, zbog ekonomičnosti postupka, njihovo saslušanje sprovodi se putem video linka, posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Poslednje ročište u ovom predmetu održano je 31. maja 2023. godine, a od tada su ročišta 4 puta odlagana zbog zdravstvenih razloga branioca. Sud je od Pekovića tražio da se izjasni da li želi drugog branioca, što je on odbio.

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić, zahtjevala je vještačenje medicinske dokumentacije advokata, kako bi se ocijenilo da li će biti u stanju da u skorijem periodu prati tok suđenja. Ako nalaz pokaže da neće, tužiteljka je zahtjevala da se okrivljenom postavi advokat po službenoj dužnosti.

Punomoćnik oštećene A1, advokat Dalibor Tomović, dodatno je ukazao na potrebu za hitnim rješavanjem ovog problema, jer Peković iz pritvora izlazi u oktobru ove godine. Pritvor mu je prevashodno određen zbog opasnosti od bjekstva.

U cilju efikasnijeg završetka postupka naredna ročišta zakazana su za 22. april, 17. i 28. maj i 11. jun 2024. godine. Nakon saslušanja preostalih pet svjedoka, očekuju se završne riječi.