NASTAVLJENO SUĐENJE SLOBODANU PEKOVIĆU ZA RATNI ZLOČIN U BOSNI I HERCEGOVINI

UTVRDITI ODGOVORNOST ZAPOSLENIH U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU „DOBROTA” ZBOG ZLOSTAVLJANJA PACIJENTKINJE I NEPRIJAVLJIVANJA SLUČAJA
05/07/2024
UBISTVO PORODICE KLAPUH: 32 GODINE BEZ PRAVDE I DOSTOJANSTVENOG GROBA
06/07/2024

NASTAVLJENO SUĐENJE SLOBODANU PEKOVIĆU ZA RATNI ZLOČIN U BOSNI I HERCEGOVINI

Danas je nastavljeno suđenje Slobodanu Pekoviću, crnogorskom državljaninu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini. Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine.

Ovo je trenutno jedino suđenje za ratni zločin u Crnoj Gori.

Sud je danas saslušao vještaka sudske medicine, dr Nemanju Radojevića, koji je vještačio antropološke karakteristike okrivljenog Pekovića.

Vještak je naveo da se boja kose nije mogla značajno mijenjati od 1992. godine do danas, osim ako je farbana. Međutim, vještak se na tu okolnost nije mogao precizno izjasniti jer je izvršio samo vizuelni pregled, dok se jedino hemijskom analizom može utvrditi je li kosa farbana. Okrivljeni je ranije opisan kao osoba sa plavom kosom, dok sada ima smeđu kosu koja prelazi u crnu. Utvrđeno je da mu je boja očiju zelena, da pri bližem pogledu djeluje plavo, što odgovara ranijem opisu da su mu oči svijetle.

Na prethodnom ročištu, zbog neujednačenih izjava svjedoka o fizičkom izgledu okrivljenog, sud je naložio njegovo antropološko vještačenje u cilju preciziranja prirodne boje očiju i visine.

Na današnjem ročištu nisu saslušani ranije predloženi svjedoci jer zamolnica suda iz Crne Gore nije stigla u sud BiH, iako je sud poslao putem međunarodne pomoći i putem INTERPOLA.

Advokat Pantović je ponovo zahtjevao i ukidanje pritvora okrivljenom zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Predlog advokata je odbijen jer je Vijeće danas donijelo odluku o produženju pritvora.

Sutkinja Rabrenović nastoji da suđenje okonča do 21.10.2024. kada ističu tri godine od kako je okrivljeni u pritvoru. Naredna ročišta zakazana su za 10. i 27. septembar i 8. oktobar 2024. godine.

Advokat Dalibor Tomović oštećenu zastupa u okviru projekta Akcije za ljudska prava koji je dio regionalnog projekta „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu” koji finansira Evropska unija a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).