CRNA GORA DA DOSLJEDNO POŠTUJE ZAŠTITU PRAVA IZBJEGLICA I NAČELO NON-REFOULMENT (ZABRANU VRAĆANJA ILI PROTJERIVANJA)

INICIJATIVA 17 NVO DA CRNA GORA RATIFIKUJE PROTOKOL 16 UZ EVROPSKU KONVENCIJU
15/06/2022
ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA
21/06/2022

CRNA GORA DA DOSLJEDNO POŠTUJE ZAŠTITU PRAVA IZBJEGLICA I NAČELO NON-REFOULMENT (ZABRANU VRAĆANJA ILI PROTJERIVANJA)

Photo: picture-alliance/dpa/ A. Emric

Povodom Međunarodnog dana izbjeglica Akcija za ljudska prava (HRA) podsjeća da je osnovno pravo svake osobe da zatraži azil u Crnoj Gori i da se taj njen zahtjev ozbiljno razmotri. Niko ne smije biti vraćen na teritoriju države u kojoj mu ili joj prijeti opasnost od proganjanja ili drugog zlostavljanja i kršenja prava na slobodu ili i prava na život.

Komitet protiv torture je u maju ove godine izrazio zabrinutost zbog toga što u praksi osobe koje traže azil u Crnoj Gori nemaju uvijek djelotvoran pristup proceduri u kojoj se azil može zatražiti i u kojoj se o tom zahtjevu mora odlučiti u skladu s međunarodnim standardima. Posebno je izražena zabrinutost zbog lančanog refulmana, tj. kršenja zabrane vraćanja izbjeglice na teritoriju na kojoj joj prijeti opasnost i to od više država u nizu, tako što se ljudi lančano prebacuju iz države u državu koje ne rješavaju o azilu u skladu s međunarodnim standardom (non-refoulment). U praksi, to izgleda tako što službenici granične policije ili i vojske ne dozvoljavaju osobama na granici da zatraže azil, već ih guraju nazad (push back), suprotno međunarodno pravnim obavezama države, odnosno pravima izbjeglica da zatraže zaštitu.

Nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova ozbiljno treba da uzme u obzir zaključke i preporuke Komiteta protiv torture iz maja ove godine i saopšti šta je preduzelo da usvoji preporuke.

HRA takođe podsjeća da je Crna Gora 14. januara ove godine izručila ruskog državljanina iz ekstradicionog pritvora Rusiji, iako Direktorat za azil Ministarstva unutrašnjih poslova nije donio konačnu odluku o njegovom zahtjevu za azil. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je u ovom slučaju našao kršenje ljudskih prava na slobodu ličnosti i prava na djelotvorni pravni lijek. On je naglasio da odluke o ekstradiciji ne smiju biti stereotipne i da moraju da sadrže ocjenu svih okolnosti, a što konkretna odluka nije sadržala.

Ministarstvo pravde koje je donijelo rješenje o izručenju te osobe nije objavilo da li je neko zbog tog kršenja prava snosio odgovornost. Pozivamo ministra Kovača da taj slučaj istraži i spriječi da se nešto slično ponovi.