NASTAVLJENA SASLUŠANJA SVJEDOKA U PREDMETU RATNOG ZLOČINA

OZBILJNO RAZMOTRITI RAZLOGE VRAĆANJA ZAKONA OD STRANE PREDSJEDNIKA CRNE GORE
10/06/2024
NAJAVA PRESS KONFERENCIJE POVODOM PREMIJERNOG IZVOĐENJA PREDSTAVE “SMRT U DUBROVNIKU”
14/06/2024

NASTAVLJENA SASLUŠANJA SVJEDOKA U PREDMETU RATNOG ZLOČINA

Danas je nastavljeno suđenje Slobodanu Pekoviću, crnogorskom državljaninu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini. On se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine.

Ovo je trenutno jedino suđenje za ratni zločin u Crnoj Gori.

Saslušan je Azem Šabanović, komšija ubijenih ljudi, Muja i Emine Šabanović.

Azem je rekao da nije očevidac ubistva, niti je tog dana vidio Slobodana Pekovića u selu Hum, ali je čuo da je on bio tu. Objasnio je da je 8. juna 1992. godine cijelo selo zapalila Vojska Republike Srpske, da se pucalo, te da su zbog toga svi mještani pobjegli na planinu iznad sela. Tada je od drugih, koji su navodno prepoznali Pekovića u selu, čuo da je on učestvovao u napadu, da je ušao u kuću Emine Šabanović, za kosu je izvukao van, te udarao toljagom, nakon čega je ona ubijena zajedno sa Mujom. Na posebno pitanje advokata odbrane da li su ljudi koji su mu pričali o ubistvu bili direktni očevici događaja, svjedok je precizirao da nisu, već da im je to neko drugi saopštio.

U nastavku suđenja su pročitani iskazi Muharema i Hatidže Šabanović, sina i ćerke ubijenog Muja Šabanovića, koji takođe nisu bili očevici događaja, već su o njemu svjedočili na osnovu posrednih saznanja. Advokat odbrane, Ratko Pantović, tražio je izuzimanje ovih dokaza, ističući da je prethodno zahtjevao neposredno saslušanje svjedoka, te da se protivio čitanju njihovih iskaza. Dodatno je istakao da su izjave date pred policijom u BiH, zbog čega ni u Crnoj Gori ni u BiH nemaju dokaznu snagu. O ovom zahtjevu sud će se izjasniti na nekom od sledećih ročišta.

Advokat Pantović je ponovo zahtjevao i ukidanje pritvora okrivljenom zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Predlog je odbijen, jer “zdravstveni razlozi nisu osnov za ukidanje pritvora”, a zaključeno je da je okrivljenom obezbijeđena adekvatna zdravstvena zaštita.

Zbog neujednačenih izjava svjedoka o fizičkom izgledu Pekovića, Sud je naložio njegovo antropološko vještačenje u cilju preciziranja prirodne boje očiju i visine. Nakon toga, uslijedio je predlog specijalne tužiteljke Tanje Čolan Deretić da se istovremeno iznese i stav vještaka da li se žrtvi silovanja odnosno ratnog zločina u trenutku napada, napadač može učiniti krupnijim nego što zaista jeste. O ovom predlogu će sud takođe odlučiti kasnije tokom postupka.

Naredna ročišta zakazana su za 5. jul, 10. i 27. septembar 2024. godine, u cilju efikasnog okončanja suđenja.