HRA, CGO I ANIMA UPUTILE POZIV NA MEMORIJALNO OKUPLJANJE POVODOM 30 GODINA OD DEPORTACIJE IZBJEGLICA VLADI CRNE GORE, MUP-U I UP

HRA u pismu premijeru Abazoviću podržala predlog zastupnika žrtava iz Murina
10/05/2022
CRNA GORA KOMITETU PROTIV TORTURE PREDSTAVILA SAMO PLANOVE A NE I REZULTATE
12/05/2022

HRA, CGO I ANIMA UPUTILE POZIV NA MEMORIJALNO OKUPLJANJE POVODOM 30 GODINA OD DEPORTACIJE IZBJEGLICA VLADI CRNE GORE, MUP-U I UP

Ovog maja se navršava 30 godina od kako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, poznat kao Deportacija izbjeglica.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Centar za žensko mirovno obrazovanje danas su uputile poziv na memorijalno okupljanje povodom 30 godina od deportacije izbjeglica predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

U srijedu, 25. maja, u podne, ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, odakle je većina žrtava 25. i 27. maja 1992. godine organizovano deportovana vojsci Republike Srpske, koja je većinu ubila, a ostale izložila teškoj torturi, nevladine organizacije već tradicionalno organizuju memorijalno okupljanje, kojom prilikom će položiti cvijeće i odati počast žrtvama.

Do danas nijesu prihvaćene inicijative NVO da se žrtvama podigne spomenik, da se proglasi zvaničan dan sjećanja na žrtve i da crnogorska policija preživjelim žrtvama i porodicama preminulih uputi zvanično izvinjenje zbog ovog ratnog zločina.