Preispitati razloge za smjenu epidemiološkinje Popović-Samardžić

Srećni praznici i nova 2022. godina!
31/12/2021
REAGOVANJE CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA I AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA POVODOM GOVORA MRŽNJE PREMA ŽENAMA U JAVNOM PROSTORU
06/01/2022

Preispitati razloge za smjenu epidemiološkinje Popović-Samardžić

Milena Popović-Samardžić

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava zabrinutost zbog smjene dr Milene Popović-Samardžić sa mjesta načelnice jednog odjeljenja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, imajući u vidu da je mogući razlog za tu smjenu sloboda govora. Dr Popović-Samardžić, epidemiološkinja, nedavno je javno istakla da su mjere za zaštitu od korona virusa u Crnoj Gori po njenom mišljenju nedovoljno ozbiljne.

Izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc-Prelević uputila je danas pismo ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić–Bojović u kojem je apelovala na ministarku da sazove sjednicu Odbora direktora Instituta za javno zdravlje, na kojoj bi se preispitali razlozi za smjenu dr Popović-Samardžić.

“Dr Popović-Samardžić u kontinuitetu predstavlja glas razuma i zalaganja za beskompromisnu primjenu najviših epidemioloških standarda. Suzbijanje tog glasa ne koristi ni zdravlju ni neophodnom dijalogu o njegovoj zaštiti u Crnoj Gori”, istakla je u pismu Gorjanc-Prelević.

HRA podsjeća da su nadležnosti Instituta očuvanje, unapređenje i zaštita javnog zdravlja, kao i naučno-istraživački rad, i smatramo da bi bilo posebno neprimjereno, neopravdano i obeshrabrujuće kažnjavati zaposlene u Institutu zbog javnog iznošenja mišljenja u opštem interesu zaštite života i zdravlja za vrijeme pandemije sa posebno teškim posljedicama u Crnoj Gori.