PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA “ANALIZA IZBORA, NAPREDOVANJA I UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTI TUŽILACA U CRNOJ GORI 2020-2021”

ISTRAŽITI I KVALIFIKOVATI NAPAD IZ MRŽNJE NA AKTIVISTKINJU SABINU TALOVIĆ
22/11/2021
HITNO IZABRATI NOVI TUŽILAČKI SAVJET
24/11/2021

PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA “ANALIZA IZBORA, NAPREDOVANJA I UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTI TUŽILACA U CRNOJ GORI 2020-2021”

Akcija za ljudska prava (HRA) sjutra, u srijedu, 24. novembra 2021. godine, u hotelu CUE (bivši Centre Ville), u 11h, organizuje okrugli sto na kome će predstaviti izvještaj o radu Tužilačkog savjeta pod nazivom “Analiza postupaka izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti tužilaca u Crnoj Gori u periodu 2020-2021”.

Izvještaj je urađen u sklopu projekta Akcije za ljudska prava “Jačanje garancija nezavisnosti pravosuđa”, koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

Autor izvještaja je advokat Veselin Radulović, a urednica izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

Raspravu povodom izvještaja će otvoriti:

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Sergej Sekulović, ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava,

Jelena Đaletić, državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Aleksandar Momirov, viši savjetnik za vladavinu prava u Ambasadi Kraljevine Holandije,

Gianandrea Villa, programski menadžer za vladavinu prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

U raspravi će učestvovati bivši članovi Tužilačkog savjeta: Duško Milanović, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju i Nataša Radonjić, v.d. generalne direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava,

i sadašnji članovi: Boris Marić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava, Nikola Samardžić, državni tužilac Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom,

kao i Stevo Muk, kandidat za člana u Tužilačkom savjetu na predlog NVO i nadležnog skupštinskog odbora, i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Skup će se odvijati prema priloženoj agendi. Molimo Vas da posjetite skup i izvijestite javnost o izvještaju i raspravi od posebnog značaja za uspostavljanje vladavine prava u našoj državi. Značilo bi nam da unaprijed potvrdite Vaš dolazak.

Podsjećamo da je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama neophodno nošenje zaštitnih maski i držanje distance. Obezbijedili smo poštovanje epidemioloških mjera u sali.