REAKCIJA NA SAOPŠTENJE MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE O NEPRIHVATANJU IZBJEGLICA IZ AVGANISTANA

HRA osuđuje napad na novinarku Milku Tadić Mijović
17/08/2021
HRA osuđuje ometanje rada ekipe TV Vijesti i prijetnje novinarki T.N.
24/08/2021

REAKCIJA NA SAOPŠTENJE MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE O NEPRIHVATANJU IZBJEGLICA IZ AVGANISTANA

Photo: USA Defanse One/Handout via REUTERS

Dolje potpisane nevladine organizacije i civilni aktivisti pozivaju Vladu Crne Gore da preispita odluku o neprihvatanju izbjeglica iz Avganistana u, kako su kazali, ovoj fazi.

Osim pridruženja saopštenju Stejt Dipartmenta potrebno je preduzeti konkretne mjere podrške licima koja će napustiti svoj dom i tražiti zaštitu u drugoj državi. Međunarodne organizacije i crnogorska javnost razočarani su stavom Vlade Crne Gore da osim podrške kroz saopštenje ne pruži konkretnu podršku izbjeglicama iz Avganistana. Crna Gora mora ostati dosljedna dosadašnjoj podršci građanskom Avganistanu.

Stoga, potrebno je da i sada djelujemo u skladu sa osnovnim načelima zaštite ljudskih prava i da ponudimo privremeni ili trajni smještaj za određeni broj osoba iz ove države, u skladu sa našim mogućnostima. Prethodno je potrebno da nadležni organi izvrše procjenu mogućnosti naše države te u odnosu na to organizuju dalje djelovanje. Podsjećanja radi, države regiona Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Hrvatska preduzele su konkretne korake i najavile da će prihvatiti određeni broj izbjeglica iz Avganistana.

S obzirom na limitirane mogućnosti naše države potrebno je pružiti podršku onima kojima je u ovim okolnostima najviše potrebna, ovdje se prvenstveno misli na novinare/ke, lidere/kinje NVO sektora, građanske aktivniste/kinje, žene i djecu, pripadnike/ce LGBTI zajednice i druge zajednice koje su i u životnim okolnostima koje nijesu radikalne i ratne, u riziku od socijalne isključenosti ili socijalno isključene.

Prema informacijama sa kojima javnost trenutno raspolaže, veliki broj građana i građanki Avganistana u strahu od talibana napustio je svoj dom i želi zatražiti zaštitu u nekoj od država Evrope. Crna Gora je, poštujući međunarodno pravo a u odnosu na svoje kapacitete i mogućnosti, do sada bila sigurna tranzitna ruta za migrante, ali je i pružila sigurnost određenom broju lica koji su iz opravdanog straha za svoj život napustila matičnu državu.

U cilju razvoja otvorenog i demokratskog društva tražimo od Vlade Crne Gore da revidira stav i da dozvoli da se za određeni broj izbjeglica iz Avganistana dozvoli prihvat u Crnoj Gori. Nejasan je stav u kojem se pružanje podrške dijeli na određene faze, jer za lica koja imaju opravdani strah za svoj život duži protok vremena može donijeti samo više negativnih posljednica. Stoga je potrebno da cjelokupno društvo reaguje blagovremeno kako bi se, onima koji to žele, pružila adekvatna podrška.

Crna Gora je od 2010. godine do 16. septembra 2020. godine bila učesnik mirovne misije „Odlučna podrška“ i ISAF u Avganistanu. U toku desetogodišnjeg perioda u Avganistanu je boravilo 550 crnogorskih vojnika koji su nastojali da pruže podršku lokalnom stanovništvu na putu izgradnje mira i stabilnosti. Iako je u misijama učestvovao veliki broj država rezultati koji su postignuti nijesu dali dugoročan efekat.
Ljudska prava u vjerski radikalizovanom društvu su ugrožena i ne daju pravo na bilo kakvu slobodu i različitost.

U skladu sa navedenim, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da preispita svoju odluku i da u odnosu na kapacitete države, zajedno sa drugim institucijama, pruži pomoć izbjeglicama iz Avganistana.

 

Potpisnici:

Jelena Čolaković, v.d. izvršne direktorice Juventasa

Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje – CeMI

Danijel Kalezić, predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra

Maja Raičević, izvršna direktorica Centra za ženska prava

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava

Biljana Zeković, izvršna direktorica SOS Podgorica

Ljiljana Raičević, izvršna direktorica Sigurne ženske kuće

Dina Bajramspahić, građanska aktivistkinja

Biljana Gligorović, programska direktorica Expeditio

Jovan Ulićević, izvršni direktor Asocijacije Spektra

Nataša Međedović, izvršna korodinatorka SOS za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

Sabina Talović, izvršna direktorica Bona Fide Pljevlja

Aida Petrović, aktivistkinja ženskog i mirovnog pokreta i izvršna direktorica NVO Prima

Olja Raičević, predsjednica Upravnog odbora NVO Ženski glasovi

Zenepa Lika, predsjednica društva dr Martin Schneider Jacoby Association