HRA osuđuje ometanje rada ekipe TV Vijesti i prijetnje novinarki T.N.

REAKCIJA NA SAOPŠTENJE MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE O NEPRIHVATANJU IZBJEGLICA IZ AVGANISTANA
19/08/2021
Rezultati istraživanja javnog mnjenja o povjerenju javnosti u rad Sudskog i Tužilačkog savjeta
29/08/2021

HRA osuđuje ometanje rada ekipe TV Vijesti i prijetnje novinarki T.N.

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije osuđuje najnovije incidente prema novinarima, grubo ometanje rada novinarke Ljubice Milićević i kamermana Draga Matovića televizije Vijesti na Cetinju od strane pojedinih učesnika protesta, kao i vrijeđanje i prijetnje koje je novinarki Tamari Nikčević jedna osoba uputila u Risnu. Očekujemo djelotvorno procesuiranje svih odgovornih u skladu s postojećim propisima, ali i sistemsku reakciju države na društvenu klimu u kojoj su novinari sve češće na udaru.

Samo u posljednjih 10 dana desila su se najmanje tri incidenta na štetu novinara, dok je u prvoj polovini ove godine zabilježeno 14 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, najčešće dok su obavljali uobičajene radne zadatke. Pojačane tenzije u društvu i nova protestna okupljanja znatno povećavaju rizik da će takvih slučajeva biti još više.

Apelujemo na sve političke aktere da promovišu demokratsku kulturu u kojoj nema mjesta verbalnom i fizičkom nasilju prema novinarima i ostalima koji se ne doživljavaju kao istomišljenici.

Pozivamo sve političke aktere na usvajanje izmjena Krivičnog zakonika u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara, u skladu s predlogom 9 NVO koji je poslanik Marko Milačić procesuirao u Skupštini.