HRA osuđuje napad na novinarku Milku Tadić Mijović

HITNO OBEZBIJEDITI IDENTIFIKACIJU MASKIRANIH POLICIJSKIH SLUŽBENIKA VIDLJIVIM OZNAKAMA
30/07/2021
REAKCIJA NA SAOPŠTENJE MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE O NEPRIHVATANJU IZBJEGLICA IZ AVGANISTANA
19/08/2021

HRA osuđuje napad na novinarku Milku Tadić Mijović

Photo: PR Centar

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije osuđuje jučerašnji verbalni napad na novinarku Milku Tadić Mijović na javnom mjestu. Ovaj napad posebno uznemirava jer je Milka Tadić Mijović simbol istraživačkog novinarstva i raskrinkravanja visoke korupcije i kriminala u Crnoj Gori. Prijetnje smrću, koje su juče upućene njoj i svim novinarima Vijesti, moraju se efikasno i ozbiljno kazniti.

Svaki napad odvraća novinara od bavljenja ozbiljnim temama što je pogubno za demokratski razvoj Crne Gore i uspostavljanje vladavine prava.

Očekujemo da se poslanici i ministri konačno zainteresuju za predlog 9 NVO za jaču krivičnopravnu zaštitu novinara Krivičnim zakonikom, koji je poslanik Marko Milačić predao Skupštini. Svi koji imaju vlast u ovoj državi moraju da usmjere pažnju na zaštitu novinara i obezbijede kažnjavanje svake vrste nasilja prema njima. I svi raniji napadi na novinare i medije moraju biti kažnjeni jer je očigledno da su novinari već postali laka meta za sve vrste nasilnika, od kriminalnih klanova i bahatih političara do pojedinačnih nasilnika.